Ferrocarrils I La Universitat Autònoma Impulsen 'el Vagó De La Ciència De La Uab'

FGC i la Universitat Autònoma impulsen ‘El Vagó de la Ciència de la UAB’, dedicat a la salut mental

Ferrocarrils de la Generalitat i  la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha presentat aquest  dijous ‘El Vagó de la Ciència de la UAB’, un projecte de divulgació que en la primera edició està dedicat a la salut mental. El vagó, que forma part d’un tren de la línia Barcelona-Vallès de Ferrocarrils. Vol conscienciar sobre la importància de la recerca en aquest àmbit.

‘El Vagó de la Ciència’ es planteja com un laboratori de cocreació de divulgació científica i tecnològica on es tractin temes d’interès per a la societat, en què la recerca i la innovació són fonamentals. Té la voluntat d’arribar a la ciutadania i millorar l’educació cientificotècnica de la societat. La primera edició ha comptat amb la participació d’una cinquantena d’investigadores i investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, de l’Institut de Neurociències (INc-UAB) i del Centre de Visió per Computador (CVC), així com dels centres hospitalaris Vall d’Hebron i Parc Taulí.

L’exterior del vagó s’ha vinilat amb el nom del projecte. A l’espai interior, hi ha informació i il·lustracions relacionades amb la salut mental que poden ser ampliades, en format àudio, a partir de codis QR. Aquests continguts inclouen una desena d’audioguies, que aborden aspectes transversals com són els estigmes, les causes, els drets o les cures, i la sèrie ‘El pòdcast del vagó’. Aquest un pòdcast de 19 capítols, disponible a la pàgina web del vagó i a les plataformes Spotify i Ivoox. Inclou amb entrevistes a investigadores i investigadors sobre aspectes com les addiccions, les emocions, l’activitat física o la prevenció del suïcidi.

Ferrocarrils I La Universitat Autònoma Impulsen 'el Vagó De La Ciència De La Uab'3

Incorpora també el Seient de l’Expert, una iniciativa que busca incentivar la interacció amb les persones usuàries i on un investigador ocuparà, periòdicament, un seient del vagó senyalitzat puntualment per a l’activitat i farà el trajecte en tren entre Plaça Catalunya i UAB per resoldre dubtes, intercanviar experiències i mantenir un diàleg sobre el seu àmbit de coneixement. A més, una bústia de suggeriments permetrà a les persones usuàries aportar idees sobre possibles futures recerques.

Ferrocarrils I La Universitat Autònoma Impulsen 'el Vagó De La Ciència De La Uab'

El projecte, que ha comptat amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació. Es contemplen accions futures com la creació d’una maqueta del cervell amb realitat augmentada, la participació en projectes de ciència ciutadana i la realització de tallers relacionats amb la salut mental i la creativitat.

[Fotos: Departament de Territori]