Fixats els serveis mínims de la vaga general d’aquest 18 d’octubre

Aquest divendres, 18 d’octubre, hi ha convocada una vaga general convocada pels sindicats Intersindical-CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC).

De forma oficial, la protesta està convocada per motius laborals, per reclamar la derogació de la reforma laboral, un salari mínim de 1.200 euros, la igualtat de gènere i la pujada de les pensions, entre d’altres. Tanmateix, es fa quatre dies després de la publicació de la sentència del judici del procés. Els responsables sindicals consideren que la sentència afecta directament tots els ciutadans, perquè vulnera drets fonamentals.

A Barcelona, hi ha prevista la manifestació central de la jornada a les 5 de la tarda, als Jardinets de Gràcia de Barcelona. La marxa està previst que baixi pel passeig de Gràcia fins a l’altura de Gran Via.

A Terrassa, les mobilitzacions començaran a les 7 del matí amb una concentració a la plaça Vella. Posteriorment a les 10 està prevista una altra concentració al Vapor Ventalló i a les 7 de la tarda davant l’Ajuntament.

La Generalitat ha establert els serveis mínims. Són els mateixos que va establir el Govern en anteriors aturades generals a tot Catalunya, com en la vaga convocada el 21 de febrer coincidint amb l’inici del judici del Procés al Tribunal Suprem.

Pel que fa al transport públic, a Renfe circularan un 33% dels trens de Rodalies i Regionals. Els autobusos, metro i tramvia de Barcelona i els Ferrocarrils, en hores punta (de dos quarts de 7 a dos quarts de 10 del matí i de 5 a 8 de la tarda) hi haurà la meitat del servei i la resta del dia, el 25%. Els autobusos a l’aeroport del Prat circularan al 50% i a les autopistes hi treballarà un terç del personal.

Respecte el transport escolar, totes les rutes que presta el Consell Comarcal es consideren serveis essencials excepte les que donen servei als centres de secundària. Per tant, les úniques rutes que es podrien veure afectades, segons el seguiment de la vaga, serien les dels Instituts. A la tarda, els serveis s’adaptaran a la demanda, segons l’ús de les rutes al matí.

Les escoles públiques i privades i escoles bressol comptaran amb una persona de l’equip directiu per centre de treball. A infantil i primària, un docent per cada sis aules; als centres d’educació especial, un professor per cada quatre aules i a les llars d’infants, hi treballarà un terç de la plantilla.

Als centres d’atenció primària els serveis mínims seran del 25%. Els serveis d’urgència operaran amb normalitat. Es garanteixen els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia, les situacions urgents i les unitats especials. Així mateix, s’atendrà l’activitat quirúrgica inajornable derivada de l’atenció urgent i greu.

Pel que fa a la cura de les persones grans, el servei es prestarà com si fos un dia festiu a les residències, els centres d’atenció especial.