Formació contra les violències sexuals en entorns d’oci

El 20% dels nois d’entre 15 i 29 anys creu que la violència masclista és un invent ideològic. Fa 4 anys, aquest percentatge era del 10%. Són les conclusions d’un estudi del Centre Reina Sofia que detecta un retrocés en la percepció de violència masclista.

L’oci nocturn ha reobert aquest dijous a la nit. Bars musicals, discoteques i sales de festa han tornat a omplir-se de gent, tot i que és necessari mostrar el passaport Covid per accedir-hi, portar mascareta a l’interior dels establiments i l’aforament és del 80%.

Precisament aquest divendres, ha començat una formació obligatòria del Protocol de Seguretat contra contra les violències sexuals en entorns d’oci. 224 agents de la Policia Municipal, 150 tècnics municipals i també càrrecs electres, la rebran. Les sessions pels agents són presencials, tenen una durada de 4 hores i es realitzen al Cinema Catalunya (els dies 8, 13 i 20 d’octubre de 10 del matí a 2 de la tarda). La formació també es farà extensiva als operadors de l’oci nocturn i de les festes majors.

L’objectiu és conscienciar i coordinar tots els actors que intervenen en aquest ambient perquè es puguin detectar i prevenir possibles casos.

Aquestes conductes d’assetjament sexual són, per exemple, l’exhibicionisme, la injúria sexual o obtenir imatges íntimes. No estan previstes al codi penal però es consideren una infracció administrativa i, per tant, poden ser sancionades.

Les víctimes dels delictes sexuals són en un 90% dones i els detinguts són homes en un 98%.