Francesc Puigpelat guanya amb “El dia que Josep Pla va bufetejar Adolf Hitler” el Premi Ferran Canyameres

Francesc Puigpelat i Valls ha guanyat el XXIX Premi Ferran Canyameres de novel·la amb El dia que Josep Pla va bufetejar Adolf Hitler. Es tracta del premi degà del gènere policíac, d’intriga i misteri a Catalunya. Enguany, la Nit del Misteri, organitzada per Òmnium Terrassa, tindrà lloc el 22 de setembre de 2020 a la Nova Jazz Cava de Terrassa, si la situació sanitària ho permet.

El premi de novel·la Ferran Canyameres és el premi de novel·la negra més antic del país i amb la dotació més alta, de 5.500 €. Enguany arriba a la 29a edició. Dins els premis literaris de la Nit del Misteri també s’han lliurat altres premis vinculats amb el gènere policíac, d’intriga i misteri, com el premi de narracions curtes Ferran Canyameres -32a edició-, que ha recaigut en Jordi Ortiz i Casas per l’obra Què va fallar?

Amb la voluntat d’acostar aquest gènere als més joves, en la Nit del Misteri també es lliuren dos guardons adreçats als escolars: el Premi Maria Rovira -26a edició- i el Premi M. Montserrat Oller -19a edició-, dirigit als alumnes d’ensenyament secundari i postobligatori, i als de cicle superior de Primària, respectivament. El 26è premi Maria Rovira de narracions curtes per a alumnes d’ensenyament secundari ha recaigut en Gerard Fondevila Carreras, de la categoria 1r i 2n d’ESO de l’escola Petit Estel de Terrassa per El misteri del bolígraf de Veneçuela; en la categoria 3r i 4t d’ESO, el premi ha estat per Maria Mitjavila Cortina, de l’escola El Cim, per La regenta; en la categoria de batxillerat i cicles formatius, la guanyadora ha estat Marta Díaz de Quijano Ezpeleta, de l’Institut Montserrat Roig per Darrere teu. I el 19è premi M. Montserrat Oller de narracions curtes per a alumnes de 5è i 6è de Primària ha recaigut en Ivet Graugés Cortès, alumna de 5è de l’escola El Cim amb El vagó 34, i en Clara Callén Rusiñol, de 6è de l’escola Vedruna Vall amb El Mosso. Finalment, i apartat del gènere policíac, durant la Nit del Misteri també es lliura el premi de poesia Enric Gall, que promou els valors ciutadans. Aquesta 16a edició del guardó l’ha guanyat Àngel Fabregat Morera per Esquerdes.

Des de l’any 1986, Òmnium Cultural Terrassa, convoca el premi Ferran Canyameres de narracions curtes en homenatge a l’escriptor terrassenc. Després, a partir del 1990, s’hi suma el Premi de novel·la Ferran Canyameres i, actualment, inclou també els premis Maria Rovira i Montserrat Oller, destinats a alumnes de primària, secundària i postobligatòria, i el premi de poesia Enric Gall. Tots els premis estan relacionats amb el gènere policíac, d’intriga o misteri, menys el de poesia Enric Gall, que promou els valors ciutadans. L’atorgament i el lliurament dels premis, la Nit del Misteri, que va començar celebrant-se el juny 1994 i es fa coincidir amb el solstici d’estiu, es produeix durant un acte literari que té lloc a la Nova Jazz Cava de Terrassa a final de juny. Enguany, però, la pandèmia de la Covid-19 ha obligat a ajornar l’acte d’entrega dels guardons.