Glòria Solà, de l’ESEIAAT de la UPC, identifica els punts amb més llamps recurrents a Catalunya

La professora Glòria Solà de l’ESEIAAT identifica els punts amb més llamps recurrents a Catalunya

La investigadora Glòria Solà, del Departament d’Enginyeria Elèctrica de la UPC i professora de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), ha desmuntat la creença que un llamp no impacta mai en el mateix lloc dues vegades. Després d’estudiar durant deu anys la distribució de cinc milions de llamps a Catalunya i 70 milions a Barrancabermeja (Colòmbia), Solà ha conclòs que hi ha zones amb impactes recurrents, on cada any cauen diversos llamps núvol-terra. Els resultats de la recerca, que forma part de la seva tesi doctoral, han estat publicats a la revista Journal of Geophysical Research.

Localitzacions de Llamps Recurrents Recurrent Lightning Spots (RLS) és el nou concepte creat per la investigadora per denominar els llocs on cau més d’un llamp cada any i en períodes llargs de temps. Segons el seu estudi, la creença que els llamps no cauen més d’un cop al mateix lloc no és certa, així ho corroboren les dades. Cada segon 44 llamps núvol-terra impacten en algun punt dels 510 milions de km2 de la superfície de la Terra.

Glòria Solà, de l’ESEIAAT de la UPC, identifica els punts amb més llamps recurrents a Catalunya

Llamp sobre el Mirador del Moro a costat del Pic de Sant Jeroni, a la muntanya de Montserrat. [Font imatge : Oscar Van der Velde de l’ESEIAAT]

148 Localitzacions de Llamps Recurrents a grans alçades

Les dades s’han recollit amb la xarxa de detecció de llamps LINET. Els resultats d’aquesta recerca són molt explícits. A l’àrea catalana (uns 100.000 km2) s’han comptabilitzar cinc milions de llamps durant deu anys, i a Barrancabermeja (Colòmbia), 70 milions llamps. La diferència tan elevada s’explica per la ubicació tropical d’aquest regió, molt més activa en tempestes.

Així, Solà determina que el 13% de llamps recurrents a Catalunya impacta en edificis alts, aerogeneradors i torres de telecomunicacions, mentre que el 84% impacta en zones molt escarpades i altituds entre cotes de 1.000 i 3.000 metres, majoritàriament als Pirineus. El cim de Sant Jeroni a Montserrat o la Torreta de l’Orri al Pallars Sobirà són exemples destacats de Localitzacions de Llamps Recurrents (RLS).

Una altra dada destacada d’aquest estudi és la que estableix les RLS al mar. Després d’analitzar deu anys de registres, s’ha determinat que el 5% de les RLS a Catalunya es concentren a les rutes marítimes del Mediterrani.