Guants i mascaretes, elements de protecció però també un nou residu cada cop més important

Sembla que l’ús de les mascaretes ens acompanyarà durant molts mesos. És un element indispensable i obligatori per evitar el contagi de la Covid-19. I és també un nou residu que cal aprendre a gestionar.

Com en el cas dels guants, que moltes persones utilitzen com a element de protecció, cal dipositar-les a la bossa de resta i tancar-la adequadament. I sobretot, evitar llançar tant mascaretes com guants pel carrer, una imatge que lamentablement ens acompanya aquests dies i que es podria convertir en un greu problema d’incivisme.

Més enllà del greuge que suposa en la contaminació de la ciutat i el medi ambient en general, posa en risc les persones de serveis essencials encarregades de la neteja de l’espai públic. També és una greu amenaça per a rius i oceans perquè guants i mascaretes ja són visibles al mar.

Se n’utilitzen milions cada dia arreu del món i s’afegeixen als diversos elements de plàstic d’un sòl ús que també fan servir treballadors de diferents sectors com a barrera protectora. Tot plegat, una quantitat ingent de residus que possiblement caldrà gestionar aviat de forma específica.