Guia de consells bàsics per a la tornada a la feina

Demà dimarts molts terrassencs hauran de tornar a la feina després que finalitzés el decret del govern espanyol que només permetia treballar als serveis considerats essencials. L’Ajuntament de Terrassa ha compartit una guia amb consells bàsics per fer el més segur possible aquest retorn a la feina, tot i que el govern municipal recorda que està en contra de relaxar el confinament tan aviat.

En aquesta guia, la qual estarà en permanent actualització, l’Ajuntament recorda que no podran anar a treballar les persones amb símptomes relacionats amb la Covid-19, com poden ser la tos i la febre, ni tampoc les qui en els darrers 14 dies hagin estat en contacte amb persones que hagin patit la malaltia o que hagin estat en contacte proper amb infectats. Aquest confinament preventiu està considerat situació d’incapacitat temporal derivada de malaltia comú, de la mateixa manera que el contagi del coronavirus a la feina compta com a accident laboral.

Si s’ha d’anar a treballar, el govern municipal recomana utilitzar sempre mascareta. En els desplaçaments, tant a peu com en transport públic, s’ha de guardar la distància de seguretat de dos metres amb la resta de persones. Rentar-se les mans amb freqüència, no tocar-se els ulls ni la cara i evitar el contacte físic i la compartició d’equips de treball són altres de les recomanacions recollides en una guia que va dirigida tant als treballadors com als empresaris.

Sobre quines activitats econòmiques podran funcionar i quines no a partir de demà, l’Ajuntament remet al document difós pel ministeri espanyol de l’Interior. No poden obrir agències de viatge, càmpings, ferreteries, hotels ni immobiliàries. Bars i restaurants només poden oferir menjar per emportar i les perruqueries poden prestar serveis a domicili, però han d’estar tancades al públic. Tampoc estan permesos ni els mercadals ni les cerimònies civils i religioses. Sí que podran continuar funcionant, prenent les mesures sanitàries necessàries, els serveis de transport i missatgeria, així com les botigues d’alimentació, les farmàcies i els centres mèdics i veterinaris. Els tallers d’automoció només poden atendre els qui estiguin obligats a utilitzar el vehicle.

Pel que fa als desplaçaments per la via pública, continuen restringits a causes justificades com anar a treballar, l’adquisició de productes essencials, l’atenció a persones i les visites mèdiques. Sortir de casa per passejar o fer exercici encara estarà prohibit. Els desplaçaments s’han de fer de manera individual excepte si s’acompanya persones dependents. El mateix passa amb els desplaçaments en cotxe. Si ens ha caducat el permís de conduir o la ITV durant l’estat d’alarma, no tindrà cap efecte. Queden també restringits els espais comuns de les comunitats de veïns.