Hipercolesterolèmia Familiar, la malaltia hereditària més comuna que pot causar infarts als 30 anys

Les malalties cardiovasculars són ja la primera causa de mort en dones i la segona en homes a la província de Barcelona. Mantenir una alimentació equilibrada, no fumar ni beure, fer exercici físic, reduir l’estrès, controlar la pressió arterial i els nivells de sucre i colesterol són alguns hàbits que redueixen riscos.

La Unitat de Lípids de l’Hospital de Terrassa es va crear als anys 90. És una de les 10 primeres que va ser homologada per la Sociedad Española de Arterioesclerosis. Vetlla per la salut cardiovascular fent prevenció i també seguiment i control de les persones que ja han patit un ictus, un infart o malaltia arterial perifèrica.

Destaca perquè va ser la primera en detectar i controlar la malaltia hereditària més comuna, l’Hipercolesterolèmia Familiar. La pateix 1 de cada 250 persones però, malgrat aquesta elevada prevalença, fins que no es diagnostica un membre de la família no es fa una recerca en cascada per buscar altres afectats.

Actualment creuen que ja tenen controlats i detectats el 60% dels possibles portadors. Són unes 200 persones.

Aquesta malaltia provoca que el nivell de colesterol LDL (el dolent) el generi la mateixa persona des del seu naixement i arribi a ser molt elevat i molt aviat: pot provocar infarts als 30 anys.

Aquesta malaltia l’hereten el 50% dels descendents aleatòriament, ja siguin homes o dones.

Infart 2 Marta Mauri Doctora