Inaugurada oficialment la plaça de Hedy Lamarr, inventora del wifi, el bluetooth i el GPS

L’actriu, científica i inventora, Hedy Lamarr té una plaça amb el seu nom a Terrassa des de fa uns mesos. Està ubicada davant l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), al carrer Colom.

Aquesta plaça és el resultat de la reurbanització de la zona on hi havia l’antiga fàbrica Flotats. El nom es va escollir en un procés de votació popular entre la comunitat universitària.

Hi havia altres noms de dones, poc freqüents al nomenclàtor de la ciutat: la primera regidora i llevadora, Quitèria Tarragó, la primera en obtenir un doctoral, Elena Piscopia; la primera alquimista, Maria La Jueva i la primera programadora informàtica, Ada Lovelace.

Finalment, l’escollida va ser Lamarr. Nascuda a Viena el 1914, va ser una estrella de Hollywood dels anys 30 i va compaginar la seva carrera cinematogràfica amb la invenció d’un sistema de comunicació per radiofreqüència que és la base de tecnologies tan actuals com són el wifi, el GPS i el bluetooh.

L’acte d’inauguració oficial de la plaça ha estat conduït per l’especialista en cinema Albert Beorlegui i els diversos parlaments han remarcat la importància històrica de la figura de Lamarr.

De fet, visibilitzar i posar en valor el paper de les dones en la ciència o la tecnologia al llarg de la història i contribuir, al mateix temps, a fomentar les vocacions dins d’aquests àmbits entre les joves ha estat un dels objectius de l’acte.

Una actuació de la colla castellera Bergants del Campus de Terrassa i una exhibició del ball dels anys 30 i 40 del segle passat, a càrrec de l’escola de ball Swing Triple Step, han posat el punt i final a l’activitat.

Plaça Lamarr 5Plaça Lamarr 4Plaça Lamarr 3Plaça Lamarr 2Plaça Lamarr 1