Ja estan en marxa les obres per assegurar l’estructura de la xemeneia Saphil

D’aquí a pocs dies, una bastida de grans dimensions abraçarà la històrica xemeneia Saphil, situada a la plaça de l’Anònima, entre els carrers de Galileu i Fra Bonaventura Gran. S’hi farà així una actuació per reparar l’estructura d’aquest element patrimonial, amb una durada d’uns tres mesos i un pressupost de 112.000 euros. D’aquesta manera, l’Ajuntament es proposa assegurar la construcció, després d’observar que les lletres de Saphil corrien el risc de despendre’s.

La bastida estarà composta també per un elevador que proveirà els materials per restaurar tant l’exterior com l’interior de la xemeneia. Així, durant els propers mesos se substituiran els reforços metàl·lics per uns altres de fibra de carboni; es repararà el mur de la xemeneia, rejuntant i substituint les peces en mal estat; es cosiran les esquerdes, i es consolidaran les lletres que componen els rètols de la fàbrica Saphil. També s’aprofitarà per efectuar tasques de manteniment al barret de la xemeneia i al parallamps, i es col·locarà una nova escala d’accés a l’interior.

D’aquesta manera es completarà la rehabilitació d’un element històric que forma part innegable del patrimoni industrial de la ciutat. La xemeneia Saphil (acrònim de Sociedad Anónima de Peinaje e Hilatura de Lana) va ser construïda el 1961 i va estar en funcionament durant 30 anys, fins el tancament de la fàbrica. Destaca per una alçada de 36 metres i un diàmetre que va dels 3 als 2,2 metres de la base fins la corona.