Jan Baca i Marta Peralta creen unes cartes catalanes amb roses, dracs, barretines i l’Ictineu

El confinament per la pandèmia ho va aturar gairebé tot però aquells mesos de tancament també van servir per incentivar altres activitats. Així és com va quallar el projecte de fer una baralla de cartes catalanes, un encàrrec que feia tres anys que Ramon Quer havia fet a l’arquitecte Jan Baca.

Foto Jan Baca

Durant aquells dos mesos va fer el disseny d’unes cartes amb vocació internacional i que poguessin ser equiparables a les franceses. En aquesta versió, cors, diamants, trèvols i piques s’han substituït per roses, dracs, barretines i l’Ictineu, el primer submarí de Narcís Monturiol. Les cartes més importants també tenen el seu tret diferencial: el jòquer, el vailet, la dama i el rei. Per al dors ha triat la reixa modernista de la Casa Vicens d’Antoni Gaudí.

Foto Baralla Cartes Catalanes Dors

La nova baralla és totalment reglamentària i es pot jugar als mateixos jocs tradicionals que amb la baralla francesa i a un més, l’Onze. Aquesta és l’aportació de l’arquitecta Marta Peralta, companya de despatx de Baca, i de la seva parella, el director de cinema Joan Paüls.

Foto Baralla Cartes Catalanes2

D’aquesta primera edició del joc de cartes catalanes se n’ha fet una tirada de 750 exemplars que es poden comprar a la seu d’Òmnium Cultural, a la botiga Cal Quer i a la Sala Paüls, així com a a diversos punts de Barcelona.