Jornada amb convidats il·lustres per analitzar el poc ús del català als jutjats

Tres de cada quatre advocats parlen fora de la feina en llengua catalana, però, d’aquests tres, només un s’expressa en català quan ha d’intervenir en un judici. La dada correspon a una enquesta que ha realitzat Plataforma per la Llengua i que exemplifica l’ús minoritari d’aquest idioma en l’àmbit judicial.

Per tal d’analitzar aquesta situació, el Col·legi d’Advocats de Terrassa ha acollit la 13a edició de la Jornada sobre l’Ús del Català a la Justícia. És el primer cop que l’ICATER organitza aquest esdeveniment, que durant l’acte de presentació ha comptat amb la presència de la nova consellera de Justícia. Gemma Ubasart creu que encara hi ha molt camí per recórrer i ha incidit en la necessitat de fomentar el català entre els operadors jurídics.

El plat fort de la jornada ha arribat amb la taula rodona anomenada «El català a la justícia: què més podem fer?». En aquest debat hi han participat cinc exconsellers de Justícia de la Generalitat, com són Núria de Gispert, Montserrat Tura, Carles Mundó, Ester Capella i Lourdes Ciuró.

Tots ells han assenyalat les dificultats de la llengua pròpia per guanyar terreny en un àmbit tant castellanitzat com el judicial. Ho demostra el fet de que només el 7% de les sentències emeses a Catalunya el 2020 van ser redactades en català. Un altre estudi indica que 6 de cada 10 catalanoparlants no utilitzen la seva llengua en un judici perquè pensen que els pot acabar perjudicant.