Josep Rull és escollit president del Parlament

El diputat i exconseller Josep Rull ha estat escollit aquesta tarda president del Parlament de Catalunya, el segon càrrec institucional del país.

Després d’una primera votació sense que cap candidat obtingués majoria absoluta, n’ha calgut una segona. Josep Rull ha rebut 59 vots, els de Junts, Esquerra i la CUP. El terrassenc ha quedat per davant de la socialista Sílvia Paneque, que n’ha rebut 42.

Fruit de les eleccions del 12 de maig Rull va ser elegit diputat, com ja havia estat de 1997 a 2019. Al 2015 va ser nomenat conseller de Territori i Sostenibilitat pel president Carles Puigdemont. Després del referèndum de l’1 d’octubre de 2017 va ser cessat en aplicació de l’article 155. La sentència del procés el va inhabilitar a deu anys i mig de presó pel delicte de sedició però al 2021 va ser indultat pel govern espanyol de Pedro Sánchez. Josep Rull, que té 55 anys, també va ser regidor de l’Ajuntament de Terrassa, durant més de 10 anys, del 2003 al 2014.

Diverses personalitats, institucions i entitats terrassenques, entre elles l’alcalde Jordi Ballart i Junts per Terrassa, han felicitat Rull per la nova responsabilitat.

L’elecció de Rull s’ha fet en l’obertura de la 15a legislatura del Parlament. Un cop escollida la presidència del Parlament s’han elegit la resta de membres de la Mesa, que seguirà tenint una majoria independentista amb 2 llocs per a Junts, 2 per Esquerra i 3 pel PSC.

Polèmica pel vot de Lluís Puig

La Mesa d’Edat del Parlament, amb majoria independentista, ha decidit acceptar la delegació de vot dels dos diputats de Junts+ a l’exili, Carles Puigdemont i Lluís Puig. La Mesa ha permès que deleguessin el vot en Albert Batet. El PP i VOX han mostrat el seu desacord i han anunciat que portaran la decisió als tribunals.

La nova Mesa del Parlament

Josep Rull amb els sis anteriors presidents del Parlament

Rull i la seva predecessora, Anna Erra, també de Junts

Josep Rull rep la felicitació del president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès

Rull en el moment de la votació

 

Fotografies: Parlament de Catalunya