Josep Rull i la resta de presos exigeixen la fi de la repressió i l’exili un cop posats en llibertat

Passaven pocs minuts de les dotze del migdia. Després de tres anys i quatre mesos a la presó per l’1 d’Octubre, un terç de la condemna, l’exconseller Josep Rull ha recuperat la llibertat. Els set presos polítics homes han volgut creuar junts la porta del centre penitenciari de Lledoners exhibint una estelada i una pancarta de Freedom for Catalonia. A fora els esperaven el president de la Generalitat, Pere Aragonès, diversos càrrecs del govern, familiars, amics i un allau de mitjans gràfics.

Més o menys a la mateixa hora Carme Forcadell ha sortit de Wad-Ras i Dolors Bassa de Puig de les Basses, i també han estat rebudes per una munió de gent.

La sortida de presó és fruit dels indults aprovats aquest dimarts pel govern espanyol i publicats avui mateix al Butlletí Oficial de l’Estat. Dilluns el Consell d’Europa ja va exigir l’immediat alliberament dels presos, el retorn dels exiliats i la fi de la repressió. El Partit Popular, Ciutadans i Vox ja han anunciat que recorreran la decisió del govern espanyol.

A la sortida dels centres penitenciaris, els ja expresos no han amagat la seva satisfacció per ser lliures però han reivindicat el retorn dels exiliats i que es posi fi als processos judicials oberts a centenars d’encausats pel procés.

Els indults aprovats són parcials i reversibles. Parcials perquè no no posen fi a les condemnes d’inhabilitació, en el cas de Josep Rull, fins al 2029. I reversibles perquè condiciona la seva llibertat a que no tornin a cometre, en tres o sis anys en funció del cas, els suposats delictes a que van ser condemnats.