Josep Rull i Lluís Puig, capgrossos de la Festa Major 2018

Descoberta del Capgròs 2018
El moment més esperat de la jornada ha arribat amb el descobriment del Capgròs de l’Any, elaborat i donat a la ciutat per l’artista Jordi Grau. El ball dels capgrossos de les anteriors edicions ha estat el preludi del secret més ben guardat per Festa Major. Finalment, Josep Rull i Lluís Puig han estat l’escollits com a Capgrossos de l’Any 2018. Els consellers Josep Rull, a la presó, i Lluís Puig, exiliat a Brussel·les, tots dos cessats per l’aplicació de l’article 155. A Rull, el jurat el destaca només com a “home de pau empresonat”, i a Puig, com a “home de cultura i pau a l’exili”, sense cap descripció més.

La destapada ha suposat dues novetats en el protocol de la Festa Major de la ciutat. Primer, dos capgrossos enlloc d’un i, segon, que prèviament hi ha hagut una destapada ‘en fals’ ja que la Guapa i Marc Grau han destapat un primer capgròs que ha resultat ser un dimoni amb una samarreta on s’hi podia llegir ‘155’. Després d’uns moments d’incertesa al Raval, entre la ciutadania han aparegut, ha descoberts, els capgrossos de Josep Rull i Lluís Puig.

L’arribada del Drac de Terrassa al Raval de Montserrat ha estat marcada enguany per un ambient de protesta per la situació dels polítics presos, especialment en referència als terrassencs Josep Rull i Lluís Puig. La presència al balcó de l’Ajuntament del president del Parlament, Roger Torrent, també ha motivat diverses reaccions entre la ciutadania present al Raval. Crits de suport i xiulets de protesta s’han barrejat al carrer mentre, d’una de les façanes de davant del consistori es desplegaven una senyera gegant i una altra pancarta amb un llaç groc també de grans dimensions. Entre els presents a la plaça també s’ha vist alguna bandera espanyola. L’entrada del Drac de Terrassa al Raval ha posat fi a les diferents expressions ciutadanes per donar pas a l’inici de la Festa i les activitats pròpiament culturals.

 

L’encesa del ciri, a la primera
Ja ha començat la Festa Major a Terrassa amb un divendres carregat d’actes, alguns dels quals ja habituals en la cita cultural, lúdica i festiva per excel·lència de la nostra ciutat. A les sis de la tarda, el Drac de Terrassa ha baixat des de la seva cova, a Sant Llorenç del Munt, fins arribar al Raval de Montserrat. Al mateix temps, i al vestíbul de l’Ajuntament, tenia lloc l’encesa del ciri per demanar bon temps. Aquest divendres no només la climatologia ha estat benèvola sinó que, a més, el fet que el ciri s’hagi encès a la primera augura que el bon temps es mantindrà durant tots els dies de la Festa Major. L’encesa, a més, ha estrenat un ball al seu voltant.

El ball del Drac ha precedit la lectura del pregó, que enguany ha anat a càrrec de les futbolistes Marta Corredera i Vicky Losada. Ambdues han llegit un pregó molt reivindicatiu pel que fa al paper de les dones en la societat i en el món de l’esport, i han reivindicat la lluita per la igualtat de gènere.

La lectura del pregó i l’obertura oficial de la festa per part de l’alcalde, Alfredo Vega, han donat pas als balls dels Gegants, als Bastoners i als Nans de Terrassa, tots plegats acompanyats per la música dels Ministrils del Raval.