Jxt meritxell lluis

Junts per Terrassa defensa el català a l’escola i l’accés gratuït dels terrassencs als monuments locals

El grup municipal de Junts per Catalunya a l’Ajuntament de Terrassa presenta al Ple ordinari del pròxim dimecres, 22 de desembre, dues propostes de resolució. D’una banda, defensa el model d’immersió lingüística a l’escola i de l’altra, la gratuïtat d’accés pels terrassencs als conjunts monumentals de la ciutat. Junts per Terrassa defensarà al Ple el model d’immersió lingüística en català a l’escola que segons el grup està amenaçat arran de la sentència del TSJC, que obliga les escoles a fer un mínim d’un 25% de classes en castellà.

El Ple servirà al grup municipal per denunciar que la judicialització de la política acabi arribant a l’escola i la necessitat de ser el baluard del model lingüístic català. Per a Junts, cultura i llengua són elements conformadors de la identitat i de la nació. Per tant, la defensa de la llengua i de la cultura catalana “ens ha de ser objectiu prioritari de l’acció política, i el català ha de ser la llengua vehicular i d’aprenentatge a l’escola”.

D’altra banda el grup presentarà una proposta de resolució per demanar que l’entrada als conjunts monumentals del municipi sigui gratuïta pels ciutadans empadronats a la ciutat. Per això caldrà modificar l’ordenança fiscal que regula el preu per visitar els conjunts patrimonials del municipi, formats per les Esglésies de Sant Pere, la Casa Alegre de Sagrera i el Castell Cartoixa. L’objectiu és reclamar a l’Equip de Govern que deixi de cobrar l’entrada de 3 euros als ciutadans de Terrassa que vulguin visitar el conjunt monumental de les Esglésies de Sant Pere, només un euro menys que les persones foranes que el visiten.

Des de Junts per Terrassa defensen la gratuïtat del patrimoni per a la gent del municipi, convençuts que, “com més coneguin Terrassa i la qualitat del nostre patrimoni cultural, més orgull de pertinença tindrà tothom”. Per això, consideren que si l’entrada esdevé gratuïta “serem capaços de vendre al món totes les coses meravelloses que tenim a Terrassa a nivell de patrimoni cultural, i les terrassenques i els terrassencs ens sentirem molt orgullosos de conèixer més i millor encara tots els actius i tots els tresors que tenim a casa nostra”.

Amb tot Junts per Terrassa lamenta que a l’Ordenança fiscal que regula el preu de l’entrada, i dins del grup per a les persones amb entrada reduïda de tots tres conjunts monumentals, que inclou els estudiants, les persones de més de 65 anys, les famílies nombroses, les persones amb discapacitat i els grups de més de 20 persones, no hi constin les famílies monomarentals i monoparentals, que també haurien de tenir els mateixos avantatges per la seva situació de més vulnerabilitat. Per tot això, Junts Terrassa proposa que es repensi una nova tarifa per la qual tres monuments resultin completament gratuïts de visitar pel veïnat de la ciutat.