Kern Pharma dóna 500.000 dosis d’azitromicina per eradicar el pian a Papua Nova Guinea

Kern Pharma ha donat 500.000 dosis d’azitromicina per col·laborar en l’eradicació del pian. El laboratori dóna suport al projecte que el Dr. Oriol Mitjà, investigador de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), un centre impulsat per la Fundació Bancària “la Caixa”, està duent a terme per eradicar aquesta malaltia a l’illa de Lihir, a la província de Nova Irlanda (Papua Nova Guinea).

L’objectiu és identificar quantes dosis de tractament massiu són necessàries per eliminar aquesta malaltia, una de les anomenades “oblidades” i que afecta sobretot nens, causant úlceres a la pell i deformacions òssies greus. La donació de Kern Pharma, amb seu a Terrassa, ja ha arribat a Papua Nova Guinea i s’han començat a tractar 50.000 persones, principalment menors.

El 2012, l’equip del Dr. Mitjà va demostrar que una dosi de l’antibiòtic azitromicina era capaç de curar una persona amb pian. Posteriorment, el 2015, va confirmar que la seva administració massiva era eficaç per frenar la seva transmissió. Després d’aquests resultats, el projecte entra en una nova fase en què vol establir la millor estratègia per distribuir l’azitromicina i desplegar una campanya d’eradicació efectiva de la malaltia. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recopilarà els resultats del projecte que el Dr. Mitjà està realitzant a Lihir i els transformarà en guies d’actuació per als governs dels països afectats per pian.

La meta final és que el 2020 s’aconsegueixi eradicar, el que convertiria el pian en la segona malaltia que aconsegueix eliminar del planeta després de la verola.