230109 91

La Barnahus de Terrassa podria entrar en funcionament a la tardor

Aquest dimecres s’ha constituït la Comissió territorial Barnahus a la vegueria de Barcelona. L’estratègia Barnahus se centra en la prevenció, la detecció precoç, l’atenció i la recuperació dels infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals mitjançant una actuació i una intervenció coordinades i eficaces dels departaments de la Generalitat.

La vegueria de Barcelona comptarà amb un total de sis centres que s’ubicaran a Granollers, Mataró, Terrassa, El Prat de Llobregat, Badalona i Barcelona. El Govern, a proposta del Departament de Drets Socials, ha donat llum verda a l’Estratègia Barnahus per a l’abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l’adolescència a Catalunya. L’estratègia té l’origen en la unitat del mateix nom que es va posar en marxa, de manera pionera, a Tarragona. La Barnahus –Casa dels Infants, en islandès– té l’aspecte d’una llar perquè les víctimes i les seves famílies hi reconeguin un espai amigable. Hi són ateses per un equip pluridisciplinari i especialitzat, que treballa en el tractament i recuperació de les víctimes seguint les pautes de la Xarxa Promise.

El bon funcionament d’aquest servei, que ha atès 451 casos des del seu inici, ha empès el Govern a estendre’n el model. Ja s’han presentat els projectes de Lleida i Manresa i en els pròxims anys se n’obriran 13. Dels 451 casos atesos, en 374 les víctimes han estat dones i 77 homes i 279 són nens i nenes nascuts el 2009 o abans. 231 casos estan judicialitzats, 151 pendents de judicialitzar i 69 tancats i sense judicialitzar.

Segons la Generalitat, l’objectiu és que les 6 cases Barnahus de la vegueria de Barcelona estiguin en funcionament el mes de novembre d’enguany. Ara, el Departament de Drets Socials, a través de la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, posarà en marxa els equips de treball segons la ubicació de les Barnahus, amb personal de la Generalitat, ajuntaments i teixit social del territori.