La BCT acollirà una exposició sobre l’editora Maria Carme Dalmau

Amb la finalitat de promoure els Premis Nacionals de Cultura, el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya iniciaran un seguit d’accions a través de les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya per tal de difondre la figura i obra de les persones guardonades.

Com a tret de sortida d’aquest nou programa, a partir del dimarts 1 de febrer es podrà visitar a la Biblioteca Carles Rahola de Girona l’exposició-aparador dedicada als Premis Nacionals de Cultura 2021 i que itinerarà per les biblioteques públiques de Catalunya fins al maig.

Aquesta iniciativa pretén ser un espai de difusió dels premiats, que l’any 2021 han estat Narcís Comadira, Maria Contreras Coll, Maria Carme Dalmau, Dansàneu. Festival de Cultures del Pirineu i Mónica Rikić. L’objectiu és donar-los a conèixer i apropar-los a la ciutadania més enllà de l’acte de proclamació i lliurament del guardó. Hi haurà tres biblioteques de referència per a cadascú d’ells, ja sigui per un vincle relacionat amb la seva trajectòria professional o amb la seva relació personal amb el municipi.

La Biblioteca Central de Terrassa acollirà l’exposició sobre Maria Carme Dalmau la primera quinzena d’abril. Dalmau va ser una pionera de l’edició en català i va estar al capdavant de Rafael Dalmau Editor, empresa amb seu a Terrassa.

També es convidarà als usuaris de les biblioteques a participar en un concurs amb preguntes sobre els Premis Nacionals de Cultura 2021. Els guanyadors rebran llibres i obres artístiques vinculades a cada un d’ells, concretament seran el darrer llibre de Narcís Comadira, Els moviments humans, d’Edicions 62; el llibre Els focs de Sant Joan, de Robert Gerhard, de la col·lecció Dansàneu Publicacions; el llibre Els Català, fotògrafs d’un segle, coedició de Rafael Dalmau Editor i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; un quadre interactiu de Mónica Rickić o una fotografia original signada de Maria Contreras. En alguns casos també hi haurà activitats paral·leles a les biblioteques com ara tallers o xerrades.

Any del Premiat
El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, amb la voluntat de promoure la transmissió de coneixement, el poder transformador de la cultura i el compromís territorial, ha impulsat l’Any del Premiat, un programa d’activitats agrupades amb el qual vol difondre l’obra dels Premis Nacionals de Cultura i que pretén interactuar amb entitats culturals, festivals i equipaments del país en els pròxims mesos, entre les que destaquem la difusió del documental SOLSTICI, on els actuals guardonats tenen converses disteses amb premiats d’anteriors edicions que permeten reflexionar entorn la seva trajectòria i visibilitzar la seva contribució a la cultura.