La Caixa d’Enginyers premia un bastó per a invidents que detecta objectes que no són a terra

Té l’aparença d’un bastó per a invidents convencional però suposarà una important millora per a les persones que necessiten aquesta guia per poder-se desplaçar a peu. Es diu Bastó Egara i l’ha desenvolupat Instead Technologies, una startup de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, i la Cátedra d’Investigació Bidons Egara.

Gràcies a aquest producte, l’empresa ha guanyat el 9è Premi Emprenedoria a la Ciència, la Tecnologia i la Innovació que atorga la Fundació Caixa d’Enginyers, i que està dotat amb 15.000 euros.

La novetat del bastó Egara és que, a banda dels obstacles al terra que ja detecta un basto convencional, també detecta els que puguin estar a l’aire, com una branca o un retrovisor. Tot gràcies als tres sensors i un microcontrolador que incorpora el mànec, que, connectat al canell, avisen l’usuari quan capten algun entrebanc que l’escombrada del bastó no pot detectar.

Supervisat per l’ONCE, el bastó Egara es començarà comercialitzar en qüestió de dies amb un preu no massa més alt que el tradicional, precisament per a universalitzar-ne l’ús.

El mànec es pot personalitzar en diversos colors i configurar segons l’alçada de l’usuari per a que avisi només dels obstacles reals.