La Cambra de la Propietat Urbana considera un error aplicar l’índex de lloguers a la comarca

La Generalitat de Catalunya ha posat en funcionament l’Índex de preus de lloguer de Catalunya, un indicador públic que permet a tothom consultar els preus dels lloguers en una determinada zona. Permet conèixer una estimació del preu mitjà del metre quadrat de lloguer d’un habitatge ubicat en una zona i amb unes característiques definides per qui fa la consulta. També orienta sobre el preu mínim i el preu màxim que aquest mateix habitatge pot arribar a tenir.

L’Índex en si mateix pot ser una eina útil i transparent, però la seva aplicació pot considerar-se un error, segons la Cambra de la Propietat Urbana de Terrassa i Comarca.

L’organisme addueix que l´índex de lloguers es fonamenta en la llei de l’habitatge de 2007, en una situació diferent a l’actual perquè el mercat immobiliari es mou per estímuls i criteris aliens a la protecció dels consumidors i usuaris. En aquest sentit fa un repàs a l’evolució del mercat a la comarca en els darrers onze anys, la qual mostra una tendència de preus encara a la baixa. És per això, que la Cambra de la Propietat entén que no té sentit aplicar l´índex de lloguers i la seva implantació pot ser un error.

L’entitat considera que un factor bàsic i principal que està influint sobre les dificultats de llogar o de comprar són els baixos sous existents i la manca de confiança en el futur laboral de la ciutadania. Amb tot, la Cambra de la Propietat ja està implantant coma pionera en la contractació d’arrendament donar publicitat a l’índex de lloguer en les ofertes.