La Cambra posa en marxa l’SPINTeams, un projecte de consolidació d’empreses emergents

Arrenca el projecte SPINTeams, liderat per la Cambra de Terrassa, per donar suport a Start-Ups i Spin-Offs sorgides de les universitats i així consolidin els seus negocis. La iniciativa va arrencar la setmana passada amb una primera reunió telemàtica amb la participació de deu socis de cinc països per donar suport a les empreses derivades i emergents de les universitats i d’altres centres formatius. L’SPINTeams preveu millorar les competències emprenedores i de negoci i la creació d’una xarxa de mentors i equips emprenedors transnacionals per aconseguir l’èxit i la consolidació dels negocis.

El projecte obrirà noves oportunitats d’aprenentatge, reforçarà les capacitats d’investigadors i estudiants, augmentarà l’establiment de xarxes internacionals i construirà una infraestructura de suport a través dels anomenats mentors d’emprenedoria. Tots ells provinents de l’àmbit empresarial i d’Start-Ups i Spin-Offs ja creades que faran una comunitat virtual de mentors dedicats a millorar les competències empresarials. El projecte SPINTeams té les vessants institucionals i individual. Pel que fa a l’institucional, l’objectiu és dotar als centres d’ensenyament superior de “coaches d’emprenedoria” formats i qualificats per tal que orientin i assessorin en les primeres etapes emprenedores i proporcionar una formació en emprenedoria desenvolupada especialment per als futurs emprenedors.

Així s’implantarà la Plataforma de Cooperació Internacional per tal d’impulsar la creació de xarxes internacionals de connexió entre centres de diferents països. En l’àmbit individual, l’SPINTeams persegueix capacitar als estudiants, doctorands, investigadors i fundadors de spin-offs i d’start-ups amb habilitats empresarials clau per a l’èxit de la nova empresa i orientar-los amb l’ajut de mentors i empresaris d’èxit. A més, gràcies a la Plataforma de Cooperació Internacional es facilitarà l’obtenció de contactes per a completar equips, col•laboradors, socis, facilitadors i inversors.

Les conseqüències immediates per als participants en el projecte es concretaran en l’adquisició de capacitats per a una bona gestió empresarial, l’obtenció d’orientació per a desenvolupar idees de negoci, el suport per a la fundació d’empreses, l’establiment de xarxes de col•laboració que permetran la cerca de socis i talents i l’oportunitat d’ampliar amb nous mercats una empresa de recent creació. A llarg termini, l’SPINTeams contribuirà a impulsar la creació de noves empreses i al desenvolupament de negocis d’expansió internacional més resistents i duradors.

En l’SPINTeams hi participen la Universitat Oberta de Catalunya (UOC); la Cambra de Comerç i Indústria de Latvia; la Universitat de Bari Aldo Moro; la Cambra Econòmica d’Àustria, les empreses Poligest, S.L., Tera Tehnopolis, Ltd i European Grants Internacional Academy, S.r.l.; la Universitat de Turiba; la Universitat de Graz; i la Cambra de Comerç de Terrassa, que també en lidera el projecte. I com a membre associat, hi participa el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) de la UPC.