La Campanya contra el Quart Cinturó es reivindica 30 anys després

La Campanya contra el Quart Cinturó reclama la NO renovació dels caducats informes mediambientals del projecte d’autovia i invertir el seu pressupost en la reivindicada xarxa ferroviària a les comarques del Vallès. Així, 30 anys després es manté viva la reivindicació popular en contra la B-40, o Ronda del Vallès, que aquest cap de setmana ha commemorat l’aniversari de les mobilitzacions al bosc de Can Deu de Sabadell.

La Campanya en contra de la infraestructura viària que preveu unir Abrera amb Granollers sense passar per Barcelona, es va començar a gestar l’any 1992. Dos anys després la Campanya va convocar una gran manifestació comarcal, reclamant la protecció dels espais agroforestals de la plana del Vallès i una mobilitat més sostenible pel territori. Ara sota el lema «Quart Cinturó o vida» les demandes es mantenen en contra d’un projecte nascut del «desarrollismo» dels anys 60 i que l’actual govern de l’Estat vol renovar.

En l’actualitat la B-40 consta de dos trams d’uns 7 quilòmetres entre Abrera i Terrassa sense connexió per la falta de túnels. El projecte inicial preveia connectar les comarques de l’Alt Penedès amb el Vallès Oriental, com una circunvalació de l’àrea metropolitana de Barcelona per descongestionar-la del trànsit que el seu destí no sigui la capital. Un projecte que segons els crítics ha demostrat no ser necessari en els darrers 30 anys i que ara no respon als criteris mediambientals i de sostenibilitat exigits des d’Europa.