La Cecot alerta que el decret dels preus del gas fa perillar la competència del mercat elèctric

Aquesta mateixa setmana la Cecot va felicitar la Ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, pels plans de xoc plantejats pel Ministeri per fer front a l’impacte del preu del gas sobre la factura de la llum. I, en aquest sentit, entre les propostes que contempla el text  la Cecot valora especialment les limitacions en l’actuació de les operadores respecte a l’ús indiscriminat de l’aigua dels pantans o la proposta de reinversió i retorn de beneficis a necessitats socials.

Tanmateix, la patronal manté que aquestes mesures són un pedaç temporal per resoldre una situació circumstancial però que ha tornat a aflorar la necessitat d’acompanyar de manera efectiva i urgent el canvi de model energètic i fer-ho des de la transposició de les directives europees i la implementació de les mateixes al més aviat possible.

Espanya ha de substituir les energies flexibles, com el gas, per les energies inflexibles que representen les renovables, és a dir, que la seva generació està condicionada a factors externs incontrolables com el sol, el vent o les pluges. Per tant, ens trobem en mig d’un procés de canvi que està generant moltes disfuncions provocades per l’existència d’una normativa vigent pensada per regular la demanda elèctrica flexible i la necessitat d’adequar l’oferta inflexible per aconseguir un consum d’energia de fonts de generació menys contaminats més responsable i sostenible.

Impacte del RDL sobre la competència

La Cecot alerta al Govern que la seva intervenció directa al mercat elèctric per rebaixar el preu de l’electricitat impactarà sobre les petites empreses comercialitzadores que compten amb contractes i provisions a llarg termini i amb condicions pactades en un context que ara els canviarà, fent que el marge de temps per gestionar i adaptar la nova realitat impositiva proposada pel Govern sigui inviable. L’entrada en vigor del Decret posa en dificultats tècniques a les petites comercialitzadores  perquè els és inviable aplicar aquests canvis als seus processos i sistemes en 48 hores.

La Cecot demana al Govern la revisió de les mesures del decret per trobar un equilibri entre els objectius del pla de xoc i el manteniment de les petites empreses que garanteixen la competència al mercat elèctric.

L’entitat catalana ha traslladat a la Ministra Ribera que, en un moment de transició energètica com l’actual, la seva gestió i actuació sobre els factors que han d’esdevenir palanca de canvi poden ajudar a assolir-la amb més o menys celeritat. Per exemple, per poder accelerar l’autogeneració en centres fabrils o punts de recàrrega, si s’actua amb una política fiscal que incentivi la substitució d’emissió de CO2 el procés de transició serà més ràpid.