La CECOT alerta que només es podrà incidir en el 10 per cent dels fons Next Generation

La Cecot alerta que els governs autònoms i els agents econòmics als territoris únicament podran incidir sobre el 10% dels fons europeus Next Generation. La patronal torna a fer un crit d’alerta en relació a les properes convocatòries d’ajuts empresarials amb fons europeus Next Generation, després de veure la gestió dels fons desenvolupada fins el moment i, sobre tot, en base a les properes convocatòries a càrrec de la partida dels fons assignada a les comunitats autònomes. Recordem com van anar les dues convocatòries d’ajuts empresarials del passat mes d’agost, amb no més de quinze dies en ple període de vacances perquè les empreses poguessin presentar els projectes.

“Quan es va anunciar que dels 24.198 milions d’euros del Mecanisme per la Recuperació i la Resiliència que computen als Pressuposots Generals de l’Estat de 2021 un 55% seria gestionat per l’Estat i que el 45% restant passaria a les Comunitats Autònomes, des de la Cecot vam entendre que serien les CCAA qui aplicarien els criteris per les convocatòries, d’aquests fons territorialitzats, en col•laboració amb els agents socials i econòmics. En el cas de Catalunya, li correspondrien uns 1.200 milions d’euros en aquesta distribució”, explica Antoni Abad, president de la Cecot. “Ara bé, ens arriben noticies molt poc optimistes per al 2022”, aprofundeix Abad, “sembla ser que, tot i el que inicialment es va dir, finalment les CCAA no tindran cap veu, ni capacitat de decisió o gestió alhora de definir els criteris d’assignació, objecte, destinataris o quanties sobre la major part d’aquests fons territorialitzats.

La majoria es decidirà i gestionarà de forma centralitzada i harmonitzada des de l’Executiu central, amb el que ja ens podem oblidar del projectes que van ser considerats estratègics a Catalunya per part de la Generalitat i de les organitzacions empresarials i socials que els es van definir”. Qualsevol gestió relativa a PERTE’s (projectes estratègics) i adjudicacions directes, requerirà per part de les empreses i entitats proposants realitzar la tramitació directament a Madrid. Un plantejament que es correspon al resultat de la votació duta al parlament estatal que va votar a favor de la gestió centralitzada d’aquests fons.

“Que les CCAA no tinguin la capacitat de prioritzar i definir les convocatòries dels ajuts en base a projectes estratègics dels seus territoris perjudica la reactivació de sectors i activitats considerades estratègiques o tractores al seu entorn”, reflexiona el president de la Cecot que afegeix que “la manca de voluntat política, de desconeixement de la realitat empresarial i la poca empatia de l’Executiu a l’hora d’escoltar tant a l’empresariat, com a diferents experts, en la definició d’actuacions per accelerar la reactivació econòmica i la recuperació de l’activitat productiva és una constant, lamentablement”.

Tanmateix, des de la Cecot s’ha insistit a la Ministra Calviño que el coneixement per reactivar l’activitat productiva i l’economia està en el territori i en els sectors que desenvolupen la seva activitat en ell. Harmonitzar els criteris de la major part de les convocatòries d’ajuts amb fons europeus comporta no tenir en consideració les casuístiques i polítiques de reactivació preses o impulsades per cada territori. “Encara som a temps de corregir i establir una via de col•laboració entre l’executiu central i les comunitats autònomes abans de definir les properes convocatòries dels Next Generation.

Aquí els agents econòmics, com sempre, ens oferim a aportar coneixement empresarial i a col•laborar perquè l’impacte dels fons sigui òptim a l’economia productiva”, clou Abad. Com ja és habitual, una cosa és el que diuen els pressupostos i un altra l’acompliment, l’executat realment. En el cas de Catalunya, en els darrers cinc anys, cap any s’ha executat realment més del 81% del pressupost d’inversions al pressupostos de l’estat i la mitjana està per sota del 65%. Aquest 2021, fins al juny, de moment només s’han executat el 13% de les inversions compromeses en aquests pressupostos i tot fa preveure que quedarem molt lluny del promès per tot l’any.