La Cecot considera que ajornar el pagament d’impostos al 20 de maig és insuficient i no resol la falta de liquiditat

La Cecot insisteix que les empreses i autònoms saben que el pagament d’impostos és un deure i una obligació per al manteniment de la societat del benestar. És per això que la patronal ha denunciat l’intrusisme laboral i ha demandat a l’administració una lluita efectiva contra l’economia submergida.

La crisi de la COVID-19, afirma l’entitat, té un impacte econòmic important en les empreses i autònoms i és per això que es fa necessària l’aplicació de polítiques fiscals per ajudar al teixit empresarial capegi la caiguda d’activitat, o la inactivitat, durant l’Estat d’Alarma.

 Entre les propostes de la Cecot per a pal·liar la caiguda de l’activitat, la reducció de la facturació i per a mantenir l’activitat amb posterioritat a la COVID-19, destaquen:

  • Posposar fins a finals d’any el pagament de tots els impostos i la suspensió de les autoliquidacions i declaracions fiscals (o almenys el seu ingrés).
  • Retornar els impostos que l’Estat ha anat ingressant en els últims sis mesos, havent de retornar-se durant els 18 mesos següents.

 El Govern ha aprovat l’ajornament del pagament de liquidacions tributàries previstes per al 20 d’abril, tal com sol·licitaven gran part dels agents econòmics. No obstant això la Cecot considera que la proposta aprovada és insuficient ja que posposa únicament fins al 20 de maig el pagament d’impostos, allargant les problemàtiques de liquiditat de per a les empreses.

D’una banda, com continua la impossibilitat física per a fer les declaracions, a causa del confinament. L’entitat enten que la data de 20 de maig és la que el Govern considera que s’haurà restablert l’activitat i s’haurà procedit al desconfinament. No obstant això el Govern limita aquesta moratòria a les empreses de menys de 600.000 euros de facturació, fet que porta a la Cecot ha deduir que l’executiu està més preocupat a facilitar la tramitació física de les declaracions que en la problemàtica de liquiditat de les empreses. És a dir, que donen un mes de marge a les empreses petites perquè puguin gestionar presencialment les declaracions.

 D’altra banda, les empreses continuen patint per a poder pagar a proveïdors si la situació continua prorrogant-se. Des de la Cecot es va proposar al Govern ajornar les declaracions a la fi d’any, no obstant això, el Govern ho ha resolt amb:

  •  Un ajornament tributari de 30.000 euros.
  • I que les empreses es dirigeixin a les entitats financeres per a obtenir liquiditat.

El Govern no ajornarà les declaracions fins a finals d’any, la Cecot demana que els ajornaments es puguin sol·licitar fins a un límit de 200.000 euros o, simplement, sense un límit establert, incloent a les empreses que facturin fins a 30 milions d’euros.

La proposta segons la patronal, respon al fet que:

  •  Els tràmits i les gestions per a les operacions financeres estan sent lents i confusos ja que no és clara la cobertura dels avals de l’ICO.
  • L’ajornament de 30.000 euros és, a la manera de veure de la Cecot, ridícul i insuficient per a empreses que facturen més de 500.000 euros.

El teixit empresarial demanda facilitats per a abonar uns impostos sobre una activitat econòmica que s’està veient afectada per l’impacte de la COVID-19.