La Cecot demana al govern espanyol més actuacions per frenar els efectes econòmics del coronavirus

La Cecot ha instat el govern espanyol a demanar “la màxima col·laboració” del Banc Central Europeu (BCE) a l’hora d’afrontar la crisi econòmica derivada de la pandèmia actual. Segons la patronal amb seu a Terrassa, les mesures previstes ara mateix per afavorir la liquiditat de les empreses es toparan amb els mateixos criteris de risc a l’hora de concedir crèdits i avals que abans de l’arribada de la Covid-19, la qual cosa suposarà molts entrebancs per a les empreses. Per tal que el BCE actualitzi els seus requeriments, el president de la Cecot, Antoni Abad, emplaça a actuar el govern de Pedro Sánchez:

El Govern estatal té una gran oportunitat d’utilitzar la política fiscal per complementar les mesures financeres previstes i demanar al BCE la màxima col·laboració per, mitjançant una estratègia combinada, atendre les necessitats de liquiditat dels mercats i de les empreses.

Aquesta és només una de les conclusions que la Cecot ha compartit aquest dijous en un comunicat, després d’analitzar les mesures financeres decretades aquesta setmana pel govern espanyol. La majoria arriben en forma de peticions al govern espanyol. Així, també se li demana que utilitzi la política fiscal al seu abast per apaivagar els imminents problemes de liquiditat de moltes empreses. En aquest sentit, la Cecot demana posposar fins a finals d’any el pagament de tots els impostos, suspendre almenys l’ingrés de les autoliquidacions i declaracions fiscals i, fins i tot, que l’estat retorni els impostos ingressats en el darrer mig any.

No són les úniques reclamacions al govern Sánchez per part de la Cecot: també n’hi ha en referència als expedients de regulació temporal d’ocupació, els ERTO. La patronal terrassenca demana que es puguin fer pel supòsit de força major, com és el cas de la pràctica totalitat de les suspensions previstes a conseqüència del brot de SARS-CoV-2. L’entitat entén que el text actual es pot interpretar d’una manera restrictiva que dificultari el procés a moltes empreses.

Finalment, la Cecot proposa com a mesura de major impacte a curt termini que tant les empreses com els autònoms obtinguin una moratòria en el retorn del capital dels crèdits, mantenint-ne el pagament dels interessos. Defensa que, d’aquesta manera, l’impacte al compte de resultats dels bancs seria nul, sense afectar-ne els ingressos.