La Cecot defensa el dret de la ciutadania a ser consultada com a base democràtica

En relació als esdeveniments socials i polítics relacionats amb la convocatòria del Referèndum de l’1 d’octubre, la Cecot opina que, per respecte a la diversitat d’opinió i sensibilitats polítiques entre els empresaris i autònoms que representen i que conformen aquesta entitat, continuaran desestimant fer valoracions de lleis o sentències que no tinguin caràcter o contingut empresarial.

Asseguren, però, que sigui quina sigui la situació a partir de l’u d’octubre, continuaran amatents a totes aquelles decisions o polítiques que tinguin incidència sobre l’activitat empresarial perquè aquesta és la seva raó de ser com a confederació empresarial. Afegeixen que vetllaran perquè les conseqüències d’aquestes decisions no afectin negativament al desenvolupament del teixit empresarial català, sinó perquè l’ajudin a créixer i facilitin que les empreses continuïn generant riquesa als territoris on realitzen la seva activitat. Amb un teixit empresarial fort, diuen, es pot garantir els nivells de benestar que requereix la societat on aquest teixit genera activitat.

En relació a les consultes, ja siguin vinculants o no vinculants, des de la Cecot mantenen la defensa del dret de la ciutadania a ser consultada com un element estructural de la qualitat de la democràcia. I ser consultats no només per a una sola vegada i per a una sola pregunta, sinó per tots aquells aspectes clau per al desenvolupament social, empresarial i econòmic del país. Consultar, afegeixen des de la patronal, “mai hauria de fer por perquè aporta certeses i posa la base a partir de la qual establir diàlegs i poder prendre millors decisions”.

A través del seu comunicat, la Cecot conclou que si durant dècades han reclamat diàleg entre les diferents forces polítiques parlamentàries per assolir amplis acords en matèries tan transcendentals com l’educació, la sanitat, l’R+D+i o el finançament, en un moment com l’actual la perícia de la política hauria de demostrar, més que mai, estar al servei de la ciutadania mitjançant el diàleg. Per tant, la patronal demana “més política, més escoltar i més diàleg per resoldre una qüestió com la que s’està vivint aquests dies”. Afegeixen que l’empara de les legalitats i la judicialització dels conflictes haurien de ser el darrer recurs a emprar si hi ha voluntat de resoldre’ls. Recórrer constantment a les lleis per solucionar conflictes polítics, afirmen, s’ha demostrat històricament que no és una via efectiva. La Cecot considera que “en una societat democràtica, les lleis són l’expressió d’una voluntat popular i no un element de coacció o immutabilitat, per tant poden ser modificades i actualitzades a les noves realitats per la via del diàleg i el consens”.