La Cecot exigeix una auditoria pública dels comptes de la Seguretat Social

La patronal catalana s’alinea amb la Coordinadora Estatal per la Defensa del Sistema Públic de Pensions (Coespe), Unidas Podemos, ERC i Bildu per reclamar una auditoria que esclareixi l’estat dels comptes i de la gestió realitzada pels gestors públics responsables de la Seguretat Social. La Coespe assenyala que, en cas d’haver-se acumulat, els fons detrets de la caixa de la Seguretat Social en els darrers anys constituirien ara un fons de reserva de 519.104 milions d’euros.

La Cecot celebra la iniciativa de la Coespe, ja que té correlació amb actuacions de denúncia impulsades per la patronal catalana en la mateixa línia, en els darrers anys. “Recolzem la petició que exigeix la restitució dels fons detrets de manera il·legítima i el cessament de les manipulacions comptables de la política desenvolupada pels governs”, afirma Antoni Abad, president de la Cecot.

El manifest de Coespe reivindica l’existència d’un deute històric no reconegut a la Seguretat Social en relació a la utilització dels successius superàvits per finançar polítiques públiques alienes a aquesta caixa. Reclama una auditoria oficial que determini l’import de totes les quanties dirigides a cobrir actuacions que res tenen a veure amb l’objectiu dels fons i retornar aquests diners a la caixa de la seguretat social per permetre la sostenibilitat del sistema de pensions.

La patronal exigeix una auditoria pública: “no només per als comptes de la Seguretat Social, que també, sinó per a l’execució pressupostària de tots i cadascun dels fons públics”, reitera Abad. La Cecot instarà als grups amb representació parlamentària a preguntar al Govern: “com tenen previst retornar uns recursos extrets il·legalment de la caixa de la Seguretat Social i quines mesures aplicaran per evitar aquesta gestió arbitrària en el futur”.