La Cecot reclama al Govern mesures concretes per descarbonitzar l’economia

Aprofitant que aquests dies s’estan realitzant arreu del món protestes per visibilitzar la situació d’emergència climàtica i es demana als governs accions compromeses contra el canvi climàtic. Les mobilitzacions es fan coincidint amb la Cimera sobre l’Acció Climàtica de l’ONU a Nova York que es va realitzar el 23 de setembre. Aquest divendres, Barcelona serà l’escenari d’una manifestació que es pretén multitudinària convocada per les organitzacions internacionals Fridays for future i Extinction Rebellion. 

Des de la Cecot, compromesos amb les pimes i preocupats per la situació d’emergència climàtica, apostem per la descarbonització de l’economia i considerem que és necessària la implicació de l’Administració a través d’incentius fiscals i ajuts econòmics que permetin a les empreses fer la transició energètica. Som conscients que les empreses han de canviar el paradigma del model productiu i entrar en un model sostenible de producció. La generació d’energia renovable per les empreses ja és una alternativa real que permet amortitzacions ràpides. 

La Patronal preveu que el context normatiu per fer front al canvi climàtic pot esdevenir molt advers per a l’activitat econòmica. Recentment, s’han aplicat un paquet de mesures que implementarà Barcelona a partir del proper any per limitar l’accés dels vehicles més contaminants a la ciutat. També, dins l’estratègia de la UE, s’emplaça a totes les ciutats de més de 50.000 habitants a crear zones de baixes emissions abans de 2023. 

La Cecot aposta per cercar línies de col·laboració publicoprivada on els agents socials podrien tenir un rol determinant en descarbonització de l’economia. L’estratègia Energètica de la UE s’ha marcat com objectiu per al 2030 aconseguir que el 32% del consum d’energia provingui de fonts renovables, així com augmentar l’eficiència energètica un 32,5%. Si tenim en compte que el 2016 el consum d’energia renovables a Catalunya era del 8% i al 2030 ha de ser del 32%, això vol dir que ha d’augmentar 24 punts en 24 anys. Un repte difícil d’aconseguir si no es crea un pla de descarbonització en el que estigui representat el sector econòmic i es puguin pactar les mesures i els costos de la transició. En aquest sentit, La institució econòmica aposta per un sistema de governança basat en una aliança entre el sector públic, la ciutadania, els agents econòmics, el món científic i l’acadèmic i que tingui per objectius canviar el model energètic, descarbonitzar l’economia i establir un preu de l’energia competitiu.

La Cecot està cercant la col·laboració de diferents municipis per posar en marxa un programa per generar energia renovable a través dels polígons d’activitat econòmica. La cooperació entre administracions i els diferents actors socials, les bonificacions fiscals a les empreses i els ajuts per a la descarbonització de l’economia han de configurar el full de ruta per assolir els objectius de l’Acord de París.