La CECOT vol una millor regulació dels preus del mercat elèctric

La Cecot demana al Govern que actuï de forma immediata sobre la regulació dels preus de l’electricitat per esmorteir l’impacte sobre l’activitat empresarial i la ciutadania. Els darrers mesos la Cecot, com multitud d’entitats i organitzacions econòmiques i empresarials, ha estat exigint que la Unió Europea replantegés el sistema de fixació de preus de l’electricitat, excloent dels mercats majoristes de l’electricitat la generació amb gas natural.

Alhora també ha estat reclamant la fixació de l’import dels impostos per evitar que la factura de la llum anés augmentant proporcionalment amb el preu del mercat. “És cert que el mercat energètic necessita la reforma estructural que apunta la Ministra Teresa Ribera, i que des de Cecot s’ha reivindicat històricament per l’impacte sobre la competitivitat empresarial, però mentrestant arriba, cal actuar sobre la situació actual i aplicar mesures extraordinàries de manera immediata en benefici de l’activitat productiva i els ciutadans”, explica Josep Casas, director de l’Oficina per la Transició Energètica de la Cecot.

La Cecot celebra que la Unió Europea hagi reconsiderat la seva posició i acceptés estudiar la possibilitat d’actuar directament sobre els preus de la llum en el marc del pla energètic aprovat ahir dimarts per l’executiu europeu. Fins el mes de juliol de 2021 a Espanya sí era possible limitar els preus en el mercat majorista però en implementar els canvis de regulació marcats per les directives europees, aquesta possibilitat va quedar inhabilitada.

“Una altra possibilitat d’actuar a curt termini en la crisi energètica, seria reduir part dels impostos dels carburants que suposen quasi el 50% de la despesa. A la Cecot, més enllà del sector del transport, estem experimentant un increment, entre les empreses, de la preocupació pels preus dels carburants. Un fet que impacta de manera transversal tant a empreses com a particulars”, conclou Casas. En paral·lel la Cecot continua treballant en l’assessorament i la implementació de mesures a les empreses cap a la transició energètica i alhora pal·liar els efectes dels mercats energètics sobre la seva competitivitat i que passa, en la seva majoria, per promoure l’autogeneració i l’autoconsum.