La celebració de la Setmana Santa cristiana s’adapta a les mesures anticovid

L’any passat la celebració de la Setmana Santa es va confinar. Aquest any, els actes i celebracions cristianes s’adapten a les mesures de prevenció contra la pandèmia.

Aquestes restriccions afecten bàsicament, l’aforament dels temples, les celebracions a l’exterior i els horaris dels actes. Així, les esglésies no poden superar el 30% de la seva capacitat. Per tant, algunes parròquies es plantegen incrementar els horaris d’algunes celebracions, les que tenen més concurrència de feligresos. Això afectaria especialment als oficis del Diumenge de Rams, el Dijous Sant i de Divendres Sant.

A més, Dijous Sant se suprimeix el lavatori dels peus per evitar un contacte més proper amb les persones. El Divendres Sant no es podrà fer la veneració de la creu, sinó que únicament des del lloc els feligresos faran una inclinació de cap quan el celebrant mostri la creu.

La benedicció de Rams el diumenge, les processons o el Via crucis el Divendres Sant, no es podran celebrar a l’exterior. La benedicció de Rams es farà a l’interior del temple, a les misses sense processó i seguint-la des del propi banc, de manera simplificada. El Via crucis es farà també a l’interior dels temples.

El toc de queda fa que la celebració més important del calendari litúrgic, la Vetlla Pasqual, hagi d’avançar notablement el seu horari i s’hagi de celebrar amb adaptacions, simplificant la benedicció del foc a l’inici, reduint el nombre de lectures i la litúrgia baptismal consistirà únicament en la renovació de les promeses baptismals.

El bisbe de Terrassa, Mons. Saiz Meneses convida un any més a celebrar amb intensitat aquests dies centrals en la fe cristiana observant amb responsabilitat les mesures decretades.