La ciutat es prepara per a l’arribada dels Reis d’Orient

Ses Majestats els Reis d’Orient ja estan de viatge. Arribaran a Terrassa diumenge, 5 de gener, a tres quarts de 5 de la tarda, i en helicòpter. El punt de trobada serà la Zona Esportiva Municipal de Can Jofresa (districte 3). El Rei Baltasar i tots els seus patges seran “de veritat”.

Allà, els rebrà el Patge Xiu-Xiu, que des de les quatre de la tarda estarà recollint les darreres cartes dels nens i nenes i participant dels tallers i de l’animació, a càrrec de Miqui Giménez.

Un cop acabada la festa de benvinguda, el recorregut i l’horari de la Cavalcada 2020 seran els mateixos de l’any passat per salvar les restriccions de trànsit existents al Portal de Sant Roc. Sortirà de la plaça del Doctor Cadevall a les 6 de la tarda i passarà pels carrers del Forn, Unió i Iscle Soler fins sortir a la Rambla i continuar el traçat habitual fins al final. La comitiva acabarà al Raval de Montserrat novament, cap a les 8 del vespre. L’any passat la desfilada va concloure a la Plaça Vella.

A l’edició 103 de la Cavalcada de Reis de Terrassa, una de les més multitudinàries i lluïdes de Catalunya, es mobilitzaran gairebé 1.500 persones (350 organitzadors, 700 participants i 450 voluntaris), 11 bandes (210 músics), 13 carrosses, 35 jeeps i es repartiran 14.000 quilos de caramels.

Com l’any passat, no hi hauran cavalls. Però la novetat se situa a la capçalera: 23 tabals del Bitxo del Torrent Mitger i 3 portadors de fanalets obriran la comitiva. El Xiu-Xiu anirà darrera d’aquest primer grup, en vehicle elèctric.

Tots aquests actes estan organitzats pel Centre Cultural El Social amb el suport de l’Ajuntament. Tenen un pressupost de 100.000 euros.

Un cop Ses Majestats arribin al Raval de Montserrat, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, lliurarà de manera simbòlica la Clau de la Ciutat als Reis d’Orient al balcó de l’Ajuntament. Després dels tradicionals focs d’artifici, l’alcalde convidarà els Reis i elPatge Xiu-Xiu a entrar a l’Ajuntament, on també els rebran la resta de membres del consistori i es donarà per acabada la celebració per donar pas a la nit més màgica de l’any.

Com ja és habitual en els darrers anys, l’organització ha tingut en compte especialment el col·lectiu de persones amb capacitats diverses, perquè puguin seguir la Cavalcada amb total normalitat. Així, hi haurà un espai amb bona visibilitat reservat per a persones amb mobilitat reduïda al passeig del Vint-i-dos de Juliol, a l’alçada de la benzinera, poc abans de la rotonda de la carretera de Rellinars. També hi haurà una intèrpret de llengua de signes durant els discursos de la cerimònia de recepció dels Reis a la plaça Vella.

Pel que fa a les afectacions de trànsit, al llarg de la tarda, la Cavalcada comportarà diferents talls als carrers i avingudes del recorregut. Així, a partir de les 14.30 h es tallaran els accessos a l’Escola Pia, als carrers del Col·legi, Sant Domènec i Doctor Cabanes. A les 16.30 h es procedirà a tallar la Rambla d’Ègara, en ambdós sentits, i els carrers transversals des de la plaça del Doré fins al carrer de Galileu. A partir de les 17 h, es tallarà el carrer d’Arquímedes. Els autobusos que circulen per la Rambla d’Ègara es desviaran per la carretera de Martorell i l’avinguda d’Àngel Sallent, fins a la Ronda de Ponent. També s’habilitarà la parada de taxis provisional del carrer de Columel·la.

La Rambla d’Ègara i els carrers transversals, entre la plaça del Doré i el carrer de Galileu, restaran tallats fins a la finalització de la Cavalcada i la posterior neteja viària per part d’Eco-Equip, aproximadament a les 21 h. A les 17.30 h també es tallarà l’accés a la Rambla d’Ègara des del passeig del Vint-idos de Juliol; l’avinguda de Josep Tarradellas, en sentit sud; l’avinguda de Jacquard, en sentit Centre, a l’alçada del carrer de Prat de la Riba i la rambla de Sant Nebridi; el carrer de Sant Antoni, a l’alçada de la plaça del Dr. Robert; el carrer de Garcia Humet, a l’alçada de la plaça de la Creu Gran; i la plaça del Dr. Robert, en el sentit de circulació nord. El passeig del Vint-i-dos de Juliol també es tallarà, però només en sentit est, a les 18 h, així com la circulació a la plaça de l’Estació del Nord i el desviament en sentit cap a la Rambla d’Ègara.

Tots els carrers amb afectacions de trànsit, excepte la Rambla d’Ègara i carrers transversals, s’aniran reobrint en funció del desenvolupament de la Cavalcada. Per a més informació sobre les afectacions de trànsit podeu consultar el web municipal
(www.terrassa.cat/transit), el web de TMESA ( www.tmesa.com ) i el Twitter del servei municipal de Mobilitat (twitter.com/trsmobilitat).

L’Ajuntament de Terrassa, a través del servei de Protecció Civil, posarà en marxa el Pla d’Autoprotecció Municipal específic per a la Cavalcada de Reis. Aquest es posa en pràctica des de l’any 2012, en compliment de la normativa de la Generalitat de Catalunya, que estableix que els actes multitudinaris han de comptar amb un pla específic que permeti avaluar riscos i determinar procediments d’actuació en cas d’emergència. Terrassa va ser una de les primeres ciutats de Catalunya en dotar-se d’un pla d’aquestes característiques per a la Cavalcada de Reis.

A més d’aquest pla, com en anys anteriors, també es difonen un conjunt de recomanacions de seguretat ciutadana, aplicables en activitats d’afluència massiva de població infantil, elaborades pel Departament d’Interior de la Generalitat. Podeu trobar aquestes recomanacions a http://www.terrassa.cat/consellsd-autoproteccio-en-actes-multitudinaris

El dispositiu especial de neteja s’activarà durant la tarda/nit del diumenge i comptarà amb quatre maquinistes amb escombradores, un equip de rentat exterior i 15 operaris i operàries, que actuaran en dos trams diferents. Així, quan la Cavalcada hagi passat a l’alçada del Centre Cultural, una dotació començarà la neteja d’aquella zona, per tal d’agilitzar-la, mentre que la resta de personal finalitzarà la neteja de la Rambla d’Ègara.

Diumenge al matí està previst un nou dispositiu de repàs a càrrec d’un maquinista, un equip de baldeig i 12 operaris i operàries. De la mateixa manera, sis treballadors itreballadores d’Eco-Equip es destinaran a netejar les diverses cavalcades que s’hauran fet als barris de la ciutat. Per últim, durant la tarda/nit de dissabte Eco-Equip també incrementarà els serveis de recollida i de neteja viària. Com cada any es preveu una gran quantitat d’embalatges al voltant dels contenidors que justifiquen aquest increment en ambdós dispositius.

Canal Terrassa transmetrà en directe l’arribada de la Cavalcada dels Reis d’Orient al Raval de Montserrat i el lliurament de la Clau de la Ciutat per part de l’alcalde, Jordi Ballart, a Ses Majestats. El programa, que començarà a les 19.30 h i estarà conduït per Mariona Tomàs, inclourà imatges de l’arribada dels Reis en helicòpter a la ciutat.

La transmissió també es podrà seguir en directe a través de les xarxes socials, amb el hashtag #ReisTRS, i per internet a través del web www.terrassadigital.cat. Després d’aquest especial en directe, a les 22.30 h del mateix dia 5 de gener, s’emetrà un resum del recorregut de la comitiva reial pels carrers de Terrassa, amb l’objectiu de fer arribar la Cavalcada a totes les llars terrassenques. Per al qui encara no hagin tingut ocasió de veure-la, a les 0 h del dia 5 es farà una reemissió del programa especial.