La convivència entre empreses tecnològiques i usos residencials, clau per la futura transformació del barri del Segle XX

La modificació del POUM més gran de l’última dècada. Són les paraules amb les quals el regidor d’Urbanisme, Carles Caballero, ha qualificat la futura transformació del barri del Segle XX. La proposta de l’equip de govern busca replantejar la mobilitat al barri i fer que la Plaça del Segle XX n’exerceixi com a centre efectiu, millorant-ne la connectivitat amb la Rambleta del Pare Alegre. Perquè això sigui possible, l’equip de govern vol fomentar la revitalització de les naus deteriorades i les reserves d’equipament no executades dels entorns de la plaça. El projecte també inclou la creació de noves zones verdes, especialment als carrers de Navas de Tolosa i del Tren de Baix.

Però la principal novetat d’aquesta modificació és la creació de noves subcategories urbanístiques que permetran la instal·lació d’empreses tecnològiques al barri tant en edificis d’ús residencial com en naus industrials protegides. La intenció és atraure teixit empresarial de l’anomenada nova economia, és a dir, companyies centrades en àmbits com l’energia, el disseny i la sostenibilitat.

El primer pas perquè tot plegat sigui una realitat l’ha fet la Comissió Informativa de Territori i Sostenibilitat aquest dilluns a la tarda, aprovant portar al pròxim ple de juliol l’Avanç de Pla de la Modificació puntual del POUM en l’àmbit del barri del Segle XX. L’aprovació ha arribat gràcies als vots favorables de l’equip de govern i les abstencions de l’oposició. El fet que el que s’aprovi sigui un avanç busca permetre un procés de participació més llarg que els 30 dies d’exposició pública habituals. Per ara, Carles Caballero ha explicat que la proposta ja s’ha mostrat «als agents del barri» i que aquests l’han acollida «amb satisfacció».