La covid es gripalitza després de dos anys de pandèmia

Amb l’adeu de la mascareta en els interiors, a partir del proper 20 d’abril, la pandèmia arriba molt probablement a la seva etapa final. Han estat dos anys de mesures i restriccions al carrer, i d’una forta pressió assistencial als centres hospitalaris.

La primera onada de contagis es va produir amb la inesperada irrupció del coronavirus, la primavera del 2020. Durant els primers tres mesos de pandèmia, prop de 2.000 terrassencs es van contagiar, dels quals més de 200 van acabar perdent la vida.

L’indicador de risc de rebrot es va estabilitzar durant l’estiu, però es va disparar el setembre, amb la segona onada de contagis. Llavors s’havien produït uns 8.000 positius a la ciutat i la xifra de defuncions fregava ja els 300.

La letalitat del virus, però, va anar frenant amb l’arribada de les vacunes, a partir del 2021. La tercera i quarta onada van registrar uns índexs de risc de rebrot menys elevats, mentre que en el cinquè repunt ja hi havia més de 20.000 contagis acumulats a la ciutat i unes 550 defuncions.

El procés de vacunació va arribar a finals d’any amb prop d’un 80% de la població terrassenca protegida, com a mínim, amb les dues dosis. Aquest fet no va impedir que els casos positius es disparessin amb la infecciosa variant Omicron. En qüestió de quatre mesos, la xifra de contagis acumulats a Terrassa gairebé s’ha triplicat, passant dels 28.000 del desembre als 75.000 actuals. No obstant això, el balanç de víctimes mortals en aquest mateix període ha variat de les 573 a les 680.

Tot plegat indica que, durant aquests dos anys, a Terrassa s’ha contagiat un de cada tres habitants i de moment ha perdut la vida a causa de la covid un 0,3% de la població.

El departament de Salut ha anunciat aquest divendres una nova manera de realitzar el seguiment de les dades covid. El fet de no haver de notificar els nous contagis dificulta el rastreig cas per cas. És per això que a partir d’ara la covid es gestionarà igual que la grip, amb el nou Sistema de Vigilància d’Infeccions de Catalunya.