La CUP considera que l’ús de les pistoles Taser vulnera els drets humans

Durant el Ple d’octubre, es debatrà l’aprovació incial del reglament intern sobre la utilització d’armes i eines d’ús que dona cobertura a la utilització de pistoles Taser per part de la policia local de Terrassa.

La CUP Terrassa considera que la utilització de les pistoles de conducció elèctrica no recullen les garanties de compliment dels drets humans que recomanen els estàndards internacionals. I ho fa després d’analitzar  les conclusions del propi Parlament de Catalunya, i el reglament que es debatrà al proper Ple sobre la utilització de les pistoles elèctriques.

Les pistoles Taser són armes paralitzants que descarreguen electricitat sobre la persona per a immobilitzar-la momentàniament. Des de l’any 2000 s’està generalitzant el seu ús als cossos policials de molts països. Malgrat que se les cataloga com a armes no letals, Amnistia Internacional recull en un informe de l’any 2007 la mort de 700 persones als Estats Units, de juny del 2001 a juny del 2007, i de 15 persones al Canadà, entre mitjans del 2003 i juny del 2007, després d’haver rebut descàrregues d’aquestes armes.

Les organitzacions de defensa dels drets humans han denunciat sistemàticament la vulneració dels drets fonamentals que suposa l’ús d’aquest tipus de pistoles ja que són un risc per la salut i per la vida. Metges i pèrits   han exposat repetidament al Parlament de Catalunya, que poden causar la mort  en nombrosos col·lectius de risc.

Per tant, la formació anticapitalista demana als grups municipals que escoltin les recomanacions que han fet organismes en defensa dels drets humans, metges i pèrits i no donin cobertura a la utilització de les pistoles Taser atès que, segons afirmen:

1.- Les pistoles de conducció elèctrica són armes letals i mai s’hauria d’haver permès la seva utilització.

2.- La utilització de les armes de foc és molt residual i no se substituirà l’arma de foc per la tàser.

3.- Per un agent és molt més fàcil fer servir la tàser que procedir a la contenció mecànica seguint els protocols establerts.

4.- El parlament d’Anglaterra ha elaborat un informe expressant la seva preocupació davant de la constant vulneració del protocol per part d’agents que fan servir les tàser en comptes dels procediments de contenció mecànica de forma indiscriminada.

5.- El desplegament de les pistoles no respon a cap criteri de necessitat ni proporcionalitat.

6.- Les tàser no es poden fer servir contra persones amb cardiopaties, malalties de salut mental, dones embarassades, menors, ni contra persones que es trobin sota els efectes de substàncies estupefaents.

7.- Des de les organitzacions de defensa dels drets humans s’ha demanat en reiterades ocasions que les normes que regulen l’ús de les pistoles elèctriques cal que siguin públiques, ja que aquesta informació és fonamental per detectar una mala praxis policial.

 

Notícia relacionada: