La CUP denuncia ‘racisme institucional’ per l’exclusió del seu candidat Abdelkarim Edamme

La CUP denuncia que la Junta Electoral ha impedit que el seu candidat Abdelkarim Edamme, de procedència del Rif, es pugui presentar a la llista electoral de la CUP pel proper 26 de maig. El veto a Edamme, segons exposa la CUP, es deu a que al fins ara candidat cupaire li manca la nacionalitat espanyola, ja que el seu passaport és marroquí. La CUP hi veu una mesura burocràtica “sense sentit ja que Edamme és un conciutadà de Terrassa de fa més de 10 anys, plenament integrat en la ciutat”.

La CUP alerta que el cas d’Edamme s’afegeix al d’una dotzena més de casos registrats arreu de les 208 llistes electorals de la CUP per aquestes eleccions municipals. Per tant, afegeixen, “és un problema sostingut arreu del territori i que necessita una resposta conjunta”.

En la mateixa línia, els i les cupaires han reivindicat el dret de vot a tota la ciutadania de Terrassa i han denunciat que una part significativa de la població terrassenca “estigui exclosa” del procés electoral del 26 de maig. D’aquest manera, CUP Terrassa ha denunciat la legislació d’estrangeria que limita els drets de ciutadania i se suma a la campanya “Vot x tothom” que estan realitzant diversos col·lectius pel dret a vot de tots els veïns i les veïnes.

De fet, el col·lectiu SOS Racisme té en marxa una campanya per reivindicar el dret a vot actiu i passiu, que no ha d’estar lligat a la nacionalitat, sinó que ha de ser inherent a la persona. I en tot cas, vinculat a la residència reconeguda via empadronament. SOS Racisme ha llançat aquesta campanya sota el nom VotxTothom.

Des de la CUP es recorda que el seu compromís en l’àmbit dels drets de ciutadania i l’acollida quedarà reflectit en les propostes electorals de la candidatura, amb mesures com l’elaboració de programes municipals d’acollida i inclusió social de les persones nouvingudes dotats dels recursos necessaris, la creació d’una oficina d’atenció i acollida a la persona immigrant, o mesures jurídiques per aturar els discursos i ideologies discriminatòries, entre d’altres. Al programa la candidatura també es compromet a implicar l’Ajuntament de Terrassa en la lluita pel reconeixement legal dels drets polítics de tots els veïns i veïnes.

Maria Toresano s’incorpora a la llista
Fruit de d’aquesta decisió de la Junta Electoral, la CUP ha fet canvis en l’ordre de la llista electoral. D’aquesta manera, la candidata suplent Maria Toresano, activista feminista i treballadora del Servei de Polítiques de Gènere de l’Ajuntament, ocuparà doncs el número 25 de la llista.