La deixalleria de Can Barba ofereix compost gratis per a cultius, horts i jardins

Les deixalleries del Vallès Occidental ofereixen compost gratuït per a la ciutadania, provinent de les restes orgàniques tractades a la planta comarcal de Can Barba. Avui comença la Setmana Internacional del Compost (ICAW – International Compost Awareness Week). Aquesta és una iniciativa que se celebra en diferents països cada any per informar i promoure l’ús del compost, explicar d’on prové, com s’ha d’utilitzar i quins són els seus beneficis. Al Vallès Occidental, el compost es produeix a la Planta de Biometanització de Can Barba on el Consorci per a la Gestió de Residus tracta els residus orgànics municipals, transformant-los en biogàs i compost.

El compost és el producte resultant de la descomposició aeròbia de la matèria orgànica mitjançant el procés de compostatge, que reutilitzat en el sector agrícola, és una eina per a la millora de la fertilitat dels sòls i dels cultius. A més, augmenta la capacitat de retenció hídrica, de manera que cal regar amb menys freqüència i alhora facilita el drenatge, aconseguint sòls menys entollats. El compost que es produeix a Can Barba està inscrit al Registre de productes fertilitzants del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, un requisit necessari per ser utilitzat en l’agricultura.

El president del Consorci i alcalde de Matadepera, Nil López, explica que “l’any 2021 a la Planta de Can Barba es van produir 2.000 tones de compost. Des del Consorci, amb el suport de l’empresa del tercer sector CIPO, el distribuïm a les deixalleries de la comarca per tal que tothom qui ho vulgui pugui recollir-ne i el pugui utilitzar per adobar la terra del jardí o de l’hortet. Amb aquesta acció volem recompensar l’esforç de separar la matèria orgànica a casa, llençant les restes al contenidor marró”. Actualment es pot trobar a les deixalleries de Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Matadepera, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Rellinars, Rubí, Sabadell, Sant Llorenç Savall, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Sentmenat, Terrassa, Vacarisses i Viladecavalls. Els ciutadans que vulguin endur-se compost hauran de portar un recipient.

L’ICAW es va iniciar al Canadà el 1995 i amb el temps s’ha anat estenent a altres països. Aquesta iniciativa ha continuat creixent a mesura que més entitats, centres educatius i organitzacions s’hi van adherint. La Setmana Internacional del Compost es du a terme la primera setmana de maig de cada any. En cada edició de l’ICAW es reforça un missatge relacionat amb el compostatge.