La Diada de la Pandèmia: ofrena floral d’incògnit i manifestants en posicions prefixades

La de l’Onze de Setembre del 2020 ha estat una Diada amb dues cares.

Per una banda, la pandèmia ha fet que l’Ajuntament reduís al màxim els actes institucionals. La tradicional ofrena floral a la plaça de l’Onze de Setembre s’ha fet sense convocar-hi ningú: de bon matí, al peu del monument hi ha aparegut l’escut de la ciutat fet de flors, amb una pancarta que enumerava els partits polítics, associacions veïnals i entitats socials, culturals i esportives que s’hi adherien. Tot i això, el Partit dels Socialistes i Òmnium Cultural hi han afegit igualment ofrenes pròpies.

I d’altra banda, l’Assemblea Nacional de Catalunya sí que ha volgut mantenir la convocatòria de manifestacions, encara que marcades per les precaucions contra la Covid-19. L’objectiu, reclamar un any més la independència.

Al matí, una marxa de vehicles ha recorregut tots els barris de la ciutat. El punt de sortida, els Jutjats, on més d’un centenar de manifestants han aprofitat per denunciar els diversos processos judicials contra independentistes. A la tarda, una concentració al Parc dels Catalans ha aplegat més de 200 persones, una manifestació estàtica on cada assistent tenia marcat al terra el punt on s’havia de posar per respectar la distància de seguretat. Entre els diversos parlaments, a més dels membres del secretariat de Terrassa per la Independència, també hi han parlat representants dels CDR, de la patronal Anem per feina i de la Intersindical – CSC, així com personatges coneguts pels egarencs com la històrica activista Magda Farrès i la regidora Meritxell Lluís, aquest cop en representació dels familiars d’independentistes exiliats, empresonats i represaliats. Lluís ha denunciat la situació actuals dels independentistes presos, amb un record per al seu marit, l’ex conseller, Josep Rull.

El punt àlgid de la manifestació, a les 17.14h, ha estat el desplegament d’una gran estelada des d’una balconada. L’acte ha finalitzat amb la interpretació de l’Himne Nacional de Catalunya i també ha comptat amb l’actuació musical del pianista Lluís Avendaño, oferint dues peces de Frederic Mompou.