La fibra òptica connectarà els municipis del Vallès Occidental i Oriental i del Maresme cap a finals d’any

La Diputació de Barcelona iniciarà, en les pròximes setmanes, les obres per fer les canalitzacions necessàries per al futur desplegament de la fibra òptica a 7 municipis i 36.120 habitants potencials de les comarques del Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental. El pressupost de licitació d’aquesta actuació és de 2.512.787,24 €. Les obres es faran a través de 31,5 km de carreteres. Així ho han anunciat el diputat d’Hisenda, Recursos Humans, Processos i Societat de la Informació, Joan Carles García Cañizares, i el d’Infraestructures Viàries i Mobilitat, Jordi Fàbrega, durant l’acte presentació del projecte als alcaldes del Vallès Occidental, Maresme i Vallès Oriental celebrat al 24 d’abril a la Seu de l’Arxiu Comarcal del Vallès Oriental. Un cop feta la presentació, García Cañizares ha recordat que l’obra acabarà abans de finalitzar l’any i ha subratllat la importància de “treballar conjuntament amb la Generalitat perquè hi hagi fibra òptica d’operadors i de la pròpia administració, que sigui pública”.

D’altra banda, Fàbrega ha recordat que la corporació només pot actuar en aquelles carreteres de titularitat pròpia i ha posat en valor el fet que si s’optimitzen els recursos que s’havien destinat a construir la vorada de formigó, es podrà passar la fibra òptica en un total de 22 km a la comarca del Vallès Oriental. Els municipis on es facilitarà el desplegament de la fibra òptica són Ullastrell (Vallès Occidental) Cànovas i Samalús, La Garriga, Sant Antoni Vilamajor (Vallès Oriental) i Dosrius i Òrrius (Maresme). En l’àmbit de tota la demarcació, les obres impulsades per la Diputació de Barcelona permetran fer arribar el desplegament de la fibra òptica a 56 municipis i 209.766 habitants potencials de la demarcació. El pressupost total de licitació d’aquesta actuació és de 18.899.161,33 €.

A la xarxa de transport soterrada, es proposa una secció de 4 tri-tubs de 20 mm i comptaria amb arquetes als extrems, als nuclis de població i als polígons. El projecte s’ha fet de forma coordinada amb el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat (CTTI) i permetrà instal·lar un sistema de distribució de senyals que consideren molt fiable i respectuós amb el medi ambient i les persones.

[Imatge d’Edgar Mata Roca / Diputació de Barcelona]