La Festa Major 2018 programa 400 activitats i l’alcalde demana “respecte dins la diversitat”

Terrassa es prepara per viure la Festa Major 2018. Del 29 de juny al 4 de juliol s’han programat prop de 400 activitats culturals, esportives i d’oci, organitzades per més de 120 entitats, que comencen amb la baixada del drac i finalitzen amb el castell de focs. Els detalls s’han donat a conèixer aquest divendres al migdia a la Casa Museu Alegre de Sagrega i l’alcalde ha reiterat una crida a la convivència i el respecte dins de la diversitat durant tots els dies de la festa gran de la ciutat.

Entre les novetats, un ressopó musical a la plaça vella a càrrec de l’Orquestra Maravella després dels castells de vigília; pels més petits, una cercavila musical després de la 60a edició del ball de plaça i la primera mostra de foc infantil –les dues activitats previstes per diumenge-, una gran gala de circ dimarts amb motiu del 10è aniversari de l’associació Tub d’Assaig i l’edició d’un opuscle recollint una investigació sobre com era la festa major abans de 1850.

Seguint els protocols, el penó el portaran l’Agrupació de Pessebristes de Terrassa (que fan 75 anys) i la Confraria de la Mare de Déu de Lourdes (que en fan 100), i el pregó, el llegiran les futbolistes terrassenques de màxima categoria, Vicky Losada i Marta Corredera.

La banda sonora de la festa té molts noms propis, 78 concretament: Els Amics de les Arts, Los del Río, Rosana, Joan Miquel Oliver o Roba Estesa. La quota local, 49 formacions, la representen Sense Sal, Albercocks o Gospelins, entre altres.

Entre la 40a activitats esportives organitzades per 24 entitats figuren propostes consolidades i amb una massiva participació ciutadana com l’edició número 31 de la pedalada popular o la 39 de la cursa popular. 4.200 persones s’hi van sumar a aquestes iniciatives l’any passat.

En aquesta edició, i gràcies a una dotació pressupostària del Pla Nacional Sobre Drogues, es faran activitats a la piscina municipal de Vallparadís i una campanya informativa adreçada als joves.

Per viure una festa lliure d’agressions i comportaments sexistes, hi haurà dos punts informatius (al Jove i a l’atri de l’Ajuntament) i els autobusos, a banda d’ampliar horaris, posaran en marxa el servei de parada intermèdia perquè dones, menors, gent gran i persones en situació de discapacitat puguin baixar del bus més a prop de casa.

El pressupost se situa en 410.000 euros, 380.000 d’aportació municipal (1,7 euros per habitant).

El cartell que anuncia l’esdeveniment, obra de la dissenyadora Alba Campillo, és un bust de dona que representa un premi d’un festival de cinema, fent al•lusió a algunes de les característiques de Terrassa: ciutat audiovisual i ciutat feminista.

Com l’any passat es podran comprar gorres i els beneficis es destinen a omplir El Rebost, el banc d’aliments de Terrassa.
La presentació del programa ha estat amenitzada amb l’actuació d’Atenea Carter i amb les postres típiques de la festa major elaboradores pels gremis de flequers i pastissers.