La Fiscalia investiga dues residències d’avis de Terrassa

La Fiscalia investiga fins a 78 residències d’avis a tot Catalunya per morts per casos de coronavirus, dues de les quals a Terrassa. En total hi ha 24 diligències penals obertes, deu de les quals a Barcelona ciutat. Però també s’investiguen llars d’avis de Granollers, Manresa, Sabadell o Mataró entre d’altres. A Madrid les investigacions arriben a 42 residències, 23 a la capital, i sense comptar les cinc llars d’avis que ja han arribat als Jutjats. A tot l’Estat les diligències superen el centenar.

El ministeri públic no ha donat xifres totals i s’ha limitat a acumular els documents facilitats per les fiscalies per a la defensa i protección dels drets de les persones grans. L’objectiu és aclarir les circumstàncies de l’elevat nombre de defuncions de gent gran en aquests centres a causa de la Covid-19. L’administració ha ampliat l’obertura de diligències penals després de rebre diversos atestats i informes que podrien indicar que diversos ancians es trobaven en males condicions de salubritat.

El ministeri fiscal ha demanat documentació, tant als centres investigats com al departament de Salut, i la Conselleria de treball, Afers Socials i Família. També s’han obert diligències per la via civil per haver rebut informacions de situacions que podrien ser irregulars. Segons la Fiscalia molts geriàtrics no diposaven de material que se’ls hi hauria d’haver proporcionat.

Tampoc haurien tingut la possibilitat d’accedir als tests, ni de fer un diagnòstic, ni posteriorment practicar un aïllament. La Fiscalia ha obert diligències a partir de les denúncies de familiars o dels cossos de seguretat davant de l’augment de les defuncions. Uns 1.100 ancians catalans que vivien en residències han mort per coronavirus des de l’inici de la pandèmia. A Catalunya 64.093 persones viuen en un total de 1.073 residències, la majoria de les quals privades.