La fusta: un sector en auge on falten treballadors

El Gremi de la Fusta del Vallès alerta d’una manca de relleu generacional al sector. La indústria fustera es troba en un moment d’expansió i ha sortejat la crisi pandèmica millor que altres àmbits econòmics, però mentre que la demanda de fusta va a l’alça, de treballadors cada vegada n’hi ha menys.

La manca d’operaris fa que la majoria de la fusta que es compra a casa nostra sigui ja elaborada. Tot i això, la crisi de subministraments que ha afectat de manera severa la distribució de diverses matèries primeres ha estat més fugaç en el cas de la fusta. De fet, Europa s’ha beneficiat dels tancaments als Estats Units i a la Xina, mercats que estan podent satisfer aquí aquesta demanda: els magatzems es mantenen ben abastits, tot i que és cert que amb alguns retards en les entregues.

L’alta demanda tant interna com externa s’explica, per una banda, perquè els confinaments i el teletreball han augmentat la necessitat dels particulars d’adequar els espais domèstics. De l’altra, la fusta és un material que cada vegada està prenent més protagonisme en la construcció, gràcies a avantatges com la velocitat d’instal·lació i l’aprofitament energètic.

Segons el Gremi de la Fusta, pràcticament cap empresa fustera de la comarca ha hagut de tancar en els darrers dos anys. El futur, però, dependrà de si arriben noves generacions amb fusta de fuster.