La Generalitat declara la Masia Freixa Bé Nacional d’Interès Cultural

La Generalitat ha aprovat declarar la Masia Freixa com a Bé Nacional d’Interès Cultural, en la categoria de Monument Històric. Una protecció que també delimita al parc del seu entorn. Així culmina un procés que va començar el passat mes d’octubre amb la primera tramitació de l’expedient. La Masia Freixa ubicada al recinte del Parc de Sant Jordi, és obra de l’arquitecte Lluís Muncunill.

Inicialment el 1905 va ser construïda com a nau industrial de filatura sense pretensions arquitectòniques. Posteriorment la família Freixa la va transformar en residència. A la Masia es concentra en una sola obra els trets definidors del modernisme a Catalunya. Un inici de fàbrica tèxtil, d’una nissaga burgesa i amb formacions sinuoses pròpies de l’estil que dominava l’època.

Un espai imprescindible per entendre el desenvolupament urbà contemporani de la ciutat que junt amb el seu entorn s’ha convertir en espai de referència de la cultura popular. També s’ha declarat Monument Històric, la Cinglera de Capellades en la categoria de zona arqueològica.

D’altra banda, la Generalitat ha declarat el Centre de Documentació i Museu Tèxtil com a Museu d’Interès Nacional pel fet que custodia més de 130.000 peces que abasten cronològicament des del segle I al segle XXI. Una de les col·leccions tèxtils i d’indumentària úniques en el territori.