La Generalitat prepara una taxa anual per aixecar les barreres dels peatges definitivament

El Govern català estudia la implantació d’una vinyeta o taxa anual per substituir els actuals peatges a les vies catalanes, a partir de l’1 de gener de 2019, quan finalitzen les primeres concessions de les autopistes. Així, tots els vehicles matriculats pagarien entre 40 i 110 euros per fer un ús il·limitat de les vies de pagament. El cost encara s’ha de definir basant-se en estàndards europeus.

L’única barrera que es mantindria és la del túnel de Vallvidrera, que serà el primer “peatge de congestió” dissuasiu d’entrada a Barcelona per frenar l’accés a la capital amb vehicle privat.

Pels turistes o transportistes que circulen per Catalunya hi haurà una vinyeta diària, setmanal o mensual.

La proposta busca el consens entre tots els agents abans d’implementar-se. A més, haurà de rebre el permís de Madrid per tirar-la endavant i, de moment, el líder del PP a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, no la considera justa perquè pagarien  tots, els qui hi passen i els que no. Des de la Conselleria de Territori però, s’argumenta que als pressupostos tota la ciutadania ja paga els anomenats “peatges a l’ombra”

Amb l’entrada en vigor d’aquesta mesura la Generalitat calcula que podria invertir uns 300 milions d’euros anuals en la millora del transport públic i 30 milions d’euros en carreteres locals.

L’empresariat de Terrassa creu que ajudarà a descongestionar

Empresaris de la demarcació de Terrassa manifesten que la implantació de la vinyeta com a alternativa al model actual de peatges milloraria els problemes derivats de la congestió de certes vies d’alta capacitat i d’autopistes, n’afavoriria la descongestió i contribuiria de forma positiva al manteniment d’aquestes infraestructures. Aquest és el resultat d’un sondeig realitzat per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa entre les empreses de la seva demarcació territorial que l’entitat empresarial ha realitzat durant el mes de maig després de l’anunci fet per la Generalitat.

La majoria dels empresaris de la demarcació de Terrassa que han donat la seva d’opinió, un 86,4% dels quals es declaren coneixedors de la iniciativa, creuen que el canvi de model contribuiria a afavorir la competitivitat de l’empresa ja que, a més a més de reduir costos, permetria universalitzar l’ús de les vies ràpides i descongestionar les vies secundàries, agilitzar el flux del trànsit i reduir la durada dels desplaçaments, així com millorar la gestió dels terminis de lliurament de material en el cas de les empreses de transport de mercaderies.

El col·lectiu empresarial també valora especialment l’oportunitat que brindaria el nou sistema tarifari per donar resposta a una política efectiva de manteniment de les infraestructures viàries, al mateix temps que pot actuar com a incentiu a l’hora de redistribuir el destí les inversions en manteniment de les vies en funció de l’ús i flux de transit que generen. Si bé la majoria dels empresaris que han participat en el sondeig aplaudeix la iniciativa perquè contribuirà a afavorir la seva activitat amb unes condicions de l’entorn més favorables, també expressen que caldria definir l’impacte que, en termes de costos, aquesta mesura podria suposar per a les empreses i particulars que utilitzin aquestes vies de forma ocasional i, al mateix temps, valorar la seva implementació com un estímul per aplicar polítiques de millora en el servei del transport públic.