Cinc positius de Coronavirus a Terrassa

El govern català ha decidit suspendre totes les activitats col·lectives de més de mil persones. Si l’aforament és inferior, es podran mantenir només si s’ocupa un terç de l’aforament per a poder garantir prou espai entre els assistents. És una nova restricció per frenar el contagi del coronavirus a Catalunya i que s’ha decidit aquest dimecres al matí, durant la reunió del Comitè Tècnic del Procicat. D’aquesta manera el país passa de fase de contenció a fase d’alerta. Aquesta nova restricció té una durada de quinze dies prorrogables. A Terrassa l’afectació més immediata d’aquesta mesura és Festival de Jazz, que queda suspès.

No és l’única afectació en l’àmbit de les arts escèniques. El Centre Cultural ha decidit posposar els espectacles ja programats fins després del 22 de març. Així, el Ballet de Sant Petersburg que havia d’actuar aquest cap de setmana ho farà els dies 26 i 27 de setembre; el mag Jorge Blass, previst pel divendres 13 de març, actuarà el 13 de setembre i l’espectacle “Dumbo”, del dia 22 de març, s’ha ajornat fins al 10 de maig. Les entrades adquirides per a aquestes representacions serviran per a les noves dates.

Pel que fa a la cultura popular, Minyons i Castellers ja han comunicat que suspenen tots els assajos i  les actuacions.

L’esport escolar de la ciutat i de la comarca també s’ha suspès a causa el coronavirus. El Consell Esportiu del Vallès Occidental i l’Ajuntament ha han decidit així. Afecta a totes les activitats del Consell, tant els Jocs Esportius com les jornades d’iniciació, el programa multiesportiu, la formació, les trobades de diversos centres, l’esport popular, d’inclusió i l’adaptat i els actes de promoció. La voluntat és restablir l’agenda el més aviat possible però, de moment, no hi ha calendari.

Per la seva banda, el Departament d’Educació insta a suspendre qualsevol activitat no curricular als centres d’ensenyament i aquelles que impliquin la participació de diversos centres simultàniament. En aquest sentit, el departament ja ha anunciat que no participarà a la propera edició del Saló de l’Ensenyament, prevista entre el 18 i el 22 de març.

Els hospitals també estan restringint les visites per evitar la propagació del Covid-19. L’Hospital de Terrassa i l’Hospital Sant Llàtzer ja han limitat l’acompanyament als malalts ingressats a una persona.

Segons ha confirmat el CST, al CAP Sant Llàtzer hi ha diversos professionals en quarantena (16, segons ha afirmat l’alcalde Jordi Ballart, en roda de premsa) perquè han estat en contacte amb algun cas dels casos de Covid-19 detectats aquí. El centre manté l’activitat urgent i assistencial, però està anul·lant les visites programades que no siguin urgents.

Segons Ballart, a Terrassa hi ha  5 casos de persones afectades pel virus: 2, a l’hospital de Terrassa i 3 al Cap Sant Llàtzer. Els 4 són professionals sanitaris i els altres companys que han estat en contacte amb ells, són les persones aïllades o confinades. El cinquè cas és el d’un pacient que ja es va anunciar fa uns dies.

L’alcalde també ha explicat les mesures que s’estan prenent per evitar o prevenir nous contagis entre els treballadors públics: algunes d’higiene i d’altres organitzatives. També s’han anul·lat totes les jornades formatives presencials i viatges.

Les activitats a la via pública que requereixen presència policial o de professionals sanitaris se suspenen durant els propers 15 dies. Es planificaran alternatives per actes ja previstos que no es realitzaran.

El Comitè d’Emergència Municipal es reunirà diàriament (presencialment o no, segons convingui) i s’emetrà un comunicat també cada dia per poder seguir l’evolució de la malaltia. L’Ajuntament està en contacte permanent amb altres administracions.

Evitar contagis innecessaris,  protegir els professionals públics (sanitaris, seguretat, professors) i posposar activitats amb molta gent, són els tres principis bàsics que ha remarcat el tinent d’alcalde, Isaac Albert, i que regiran, al menys, durant els propers 15 dies.