La Generalitat signa el seu compromís amb la Ronda Nord i l’Estat n’assegura el finançament

La B-40 ja té garantit el finançament per la seva prolongació fins a Sabadell gràcies a l’acord entre l’Estat i la Generalitat. La consellera de Territori, Ester Capella, i la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, han signat aquest divendres el protocol per construir la Ronda Nord dels sistemes urbans de Terrassa, Sabadell i Castellar. Ho han fet de forma telemàtica, cadascuna del seu despatx, sense atendre la petició dels tres alcaldes de segellar l’acord al Consell Comarcal.

A banda de connectar Sabadell i Terrassa l’actuació inclou un enllaç amb la Ronda Oest de Sabadell i amb la carretera de Sabadell a Castellar.

A partir d’ara caldrà fer els estudis informatius i ambientals, acordar amb el territori un traçat que optimitzi les vies existents i redactar el projecte constructiu. Se n’encarregarà la Generalitat, que serà qui executarà les obres. El finançament de la Ronda Nord serà a càrrec del pressupostos de l’Estat.

L’acord signat no fa cap referència al format de la via, si es mantindran els dos carrils per sentit de la B-40 ja construïda o si serà més aviat una carretera comarcal. En aquest punt hi ha opinions oposades entre les formacions polítiques.

En els propers mesos, Estat i Generalitat signaran el conveni on s’estableixen les obligacions de cadascuna de les parts. Una comissió de seguiment formada per dos membres de cada administració vetllarà pel compliment de l’acords subscrits.

20 milions per connectar la S1 i la S2 de Ferrocarrils amb la R8 de Rodalies

La signatura del protocol per la Ronda Nord va acompanyada dels 914 milions d’euros que l’Estat transfereix a la Generalitat per diverses actuacions en infraestructures, sobretot al Maresme i al Pirineu, i per la construcció de nous accessos a l’AP7 i a l’AP2.

Pel Vallès Occidental es reserven 20 milions d’euros per dos intercanviadors ferroviaris, a l’Hospital General i a Volpelleres. Connectaran el Metro dels Vallès dels Ferrocarrils amb la línia R8 de Rodalies entre Martorell i Granollers.