La grip s’enfila a Catalunya amb un augment de casos i també d’hospitalitzacions per Covid

L’onada epidèmica de la grip continua creixent a tot Catalunya. Alhora, es registra un augment d’ingressos per covid a hospitals. Així ho ha confirmat el Departament de Salut, que acaba d’actualitzar les dades del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions de Catalunya (SIVIC). Malgrat les festes de Nadal i la disminució de l’ús dels serveis assistencials durant els dies festius, els casos de grip han experimentat un augment substancial.

En l’última setmana de l’any, la incidència de la grip s’ha disparat fins a 153 casos per cada 100.000 habitants. Aquesta xifra representa un increment significatiu respecte als nivells dels últims anys a aquesta mateixa època. Es destaca que l’afectació és especialment important entre els nens menors de quatre anys.

Amb una transmissió que es manté a nivells elevats, es preveu que aquesta tendència ascendent continuï, anticipant que el pic de casos podria arribar en els pròxims quinze dies.

Tot i aquesta situació preocupant, els registres actuals són encara inferiors als nivells previs a la pandèmia de la Covid-19, quan la grip solia situar-se al voltant dels 350-400 casos per cada 100.000 habitants.

Durant la setmana del 25 al 31 de desembre, s’han registrat un total de 66.565 casos d’infeccions respiratòries agudes (IRA) a tot Catalunya. La grip lidera les estadístiques amb un 45,2% dels casos, seguida pel VRS amb un 15,8%, i la Covid-19 continua present malgrat una lleugera disminució en comparació amb la setmana anterior.

Pel que fa a la situació de la Covid-19 els hospitals catalans experimenten un preocupant augment d’ingressos. Actualment, hi ha 720 persones ingressades en llits normals, 176 més que la setmana anterior, amb 24 persones a l’UCI, onze més que la penultima setmana de desembre. Aquestes xifres representen la situació més crítica des de desembre de 2022.

En resum, Catalunya es troba immersa en una onada epidèmica de grip preocupant, simultàniament amb un increment d’ingressos per COVID-19 als hospitals. Les autoritats sanitàries insten a la població a prendre mesures preventives per evitar contagis, especialment contra la grip, i reforcen la importància de la vacunació enmig d’una situació epidemiològica complexa.