La història de Terrassa de 1965 a 1995, recollida en un nou volum de L’Abans amb més de mil fotos

Un nou llibre de 856 pàgines i més de mil fotografies conté la història de la ciutat entre 1965 i 1995. És “L’Abans de Terrassa, recull gràfic”, editat per Efadós, una continuació del primer volum, del 2007 i escrit per Lourdes Plans, i que recollia els cent anys anteriors a 1965.

En aquesta ocasió l’obra ha estat coordinada per l’Arxiu Tobella. S’ha fet de forma coral, dividida en set capítols temàtics escrits per set terrassencs referents en el seu àmbit: Ferran Pont en política i gestió municipal, Ferran Pont Muntaner en urbanisme, Màrius Massallé en ensenyament, Núria Beltran en economia, Mariona Vigués en cultura, Marc Galí en festes i cultura popular i Josep Cadalso en esports. Montse Saludes s’ha encarregat dels peus de foto i de coordinar els autors i Roc Fuentes ha escrit el pròleg.

Tant l’arxiu com l’empresa editora posen en valor que l’obra s’hagi pogut fer en plena pandèmia, amb els avantatges i inconvenients que ha suposat.

Les primeres eleccions municipals, la recuperació de la Festa Major, la conversió del centre en àrea de vianants, el soterrament del tren i el POUM del 83, l’obertura d’escoles públiques, els nous eixos comercials, els Jocs Olímpics i l’impuls del jazz i les manifestacions culturals han marcat cadascun dels àmbits en el que es divideix l’obra. A l’Arxiu Tobella es pot veure aquests dies una selecció d’imatges d’aquests 30 anys.

L’Abans de Terrassa 1965-1995 s’ha venut setmanalment per fascicles durant el darrer any. Ara també es podrà comprar sencer i enquadernat a les llibreries per 175 euros. Efadós ja ha editat més de cent volums de L’Abans dedicats a municipis de Catalunya i les Illes.

Ans2

Efados3

Efados4

Fados5

Efados6

Efados7