Mnactec Voltes Teulada

La inversió pública en els museus va generar un retorn de 25 milions d’euros al territori

Els museus del Sistema Territorial del MNACTEC guanyen 3 euros per cada euro que ha invertit l’administració. Així ho diu un estudi sobre l’impacte econòmic que ha fet la consultoria Rusiñol & Associats.

El sistema territorial està format per 26 museus i centres patrimonials que expliquen de forma conjunta la industrialització a Catalunya. En concret aquestes seus del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica van generar 3,06 euros en el territori per cada euro invertit per l’administració pública durant el 2022, ja sigui la Generalitat, els Consells Comarcals, les Diputacions o Ajuntaments.

La consultoria ha analitzat 18 dels 26 museus del Sistema Territorial amb un augment de l’impacte econòmic del 43% si es compara amb un altre estudi fet el 2017. En xifres globals, l’import que l’Administració va dedicar l’any 2022 a les inversions i la despesa corrent dels 18 museus del Sistema Territorial del MNACTEC analitzats, va ser de 8.182.917,07 euros.

Aquesta inversió pública en els museus ha generat en el territori un impacte econòmic de 24.928.760 euros. Els efectes vinculats d’impacte econòmic generats per aquests museus corresponen sobretot a despeses en transport (33%), allotjament (22%) i restaurants (16%).

Pel que fa a l’ocupació, l’informe conclou que l’activitat generada pels museus del Sistema Territorial del MNACTEC el 2022 equival a 474 llocs de treball equiparables.